Stängda biografer, inställda konserter och evenemang, restauranger med betydligt färre gäster. Pandemin slog hårt mot Folkets hus och parker och många tvingades till drastiska neddragningar redan tidigt i våras.

– I början var det ju en chock, och sedan trodde man att det snabbt skulle gå över. Men folk vill hålla avstånd så jag har svårt att se hur man ska komma tillbaka till hur det var förut, säger Annette Stohm, städare och skyddsombud på Folkets hus i Trollhättan.

Hon är, liksom sina fem kolleger inom städ, permitterad.

– Det har fungerat bra. Vi har jobbat tre dagar och varit hemma två och haft ett rättvist schema, säger hon.  

Hur har pandemin påverkat arbetsmiljön?

– Det är ju mycket folk i rörelse i lokalerna så i inledningen var en del oroliga för att smittas och blev sjukskrivna, men sedan har det gått bra, säger hon.

25 av 32 permitterade

I Trollhättan håller bion stängd och konsertverksamheten ligger nere. 25 av de 32 anställda är permitterade. Men de fasta hyresgästerna, bland annat stadsbiblioteket och en gymnasieskola, gör att man ändå klarat sig hyfsat, tycker fastighetschefen Andreas Karlsson.

– Så fort någon låst upp ytterdörren har vi jobb att göra. Vi har också passat på att bygga om, och nu kanske vi får igång anpassade konferenser och kanske bion. Det känns bra att det går åt rätt håll, säger han.

Totalt finns över 500 Folkets Hus och parkföreningar i Sverige. Cirka 200 av dem har anställda och av dem har så gott som samtliga permitterat personal, konstaterar Calle Nathansson, vd för riksorganisationen.  

– Alla har förlorat pengar och vissa har också sagt upp personal. Vi har totalt en omsättning på cirka en miljard kronor per år, och uppskattar att 80 procent av intäkterna försvinner, säger Calle Nathansson som i flera omgångar uppmärksammat regeringen på situationen.

Förbudet mot sammankomster med fler än 50 personer har medfört att det varken går att arrangera egna evenemang eller hyra ut lokalerna för konferenser.

Kurt Bier, fastighetsskötare på Folkets hus i Sandviken, har liksom hela den övriga personalen varit korttidspermitterad sedan april. Nu, sedan en av de fyra inom fastighetsskötseln slutat, har han börjat jobba 80 procent. Men vad som händer framöver är oklart.

Vi har totalt en omsättning på cirka en miljard kronor per år, och uppskattar att 80 procent av intäkterna försvinner

Calle Nathansson, vd riksorganisationen Folkets hus och parker

– Ingen arrangör kan ordna konferenser med 50 pers utan förlust. Det skulle räcka med en gräns på 200 personer. Det skulle göra jättestor skillnad, säger Kurt Bier och konstaterar att hyresintäkter bara täcker kostnaderna. Ska verksamheten gå plus krävs arrangemang.

– Konferenser leder ju också till intäkter för restaurangen. Det är en kedja, säger han.

Så i Sandviken har man på samma sätt som i Trollhättan passat på att renovera lokalerna. Liksom även i Motala, där Folket hus-föreningen bygger om för att få in nya hyresgäster och också börjar undersöka möjligheterna att pandemianpassa verksamheterna.

Ingen arrangör kan ordna konferenser med 50 pers utan förlust

Kurt Bier, fastighetsskötare på Folkets hus i Sandviken

– Vi testar nu att streama konferenser. Det tror jag blir framtiden. Folk märker att det går att köra konferenser med max 50 pers och resten på avstånd. Och vi har ju utrustningen, säger vaktmästare Banne Samuelsson.

Även han har gått upp en aning i arbetstid, och är nu permitterad på 40 procent.

– Vi har inte haft några uppsägningar och jag är inte orolig för jobben. Man förlorar förstås en del av inkomsten, men de 2000 kronorna i månaden tar jag igen på bensin och mat. Jag cyklar istället för att ta bilen och har med mig lunch, säger Banne Samuelsson.

Svårt att få fart på hjulen

Flera av de Folkets hus-anställda Fastighetsfolket talat med betonar att det är omöjligt att få fart på hjulen så länge 50-personersgränsen kvarstår. Och tycker samtidigt att den är ologiskt.

– Det är en lustig gräns. Det borde ju vara avståndet mellan folk som är viktigt. För oss som har en liten teater skulle det vara svårt, men i en stor kongresshall kan ju människor sitta långt ifrån varandra. Man borde räkna per kvadratmeter i stället, tycker Banne Samuelsson.

Calle Nathanson på riksorganisationen förväntar sig ett nytt besked från regeringen inom kort, men befarar att reglerna blir oförändrade.

– Det lutar nog åt att man låter gränsen ligga kvar. Det kan bli en bister höst, säger han.

Fotnot:

I dag fredag gav regeringen besked om lättnader från förbudet mot arrangemang med fler än 50 besökare. Förslaget är att det ska tillåtas undantag om publiken sitter ned och att arrangemanget kan genomföras på ett smittsäkert sätt. Även restauranger ska enligt förslaget kunna få undantag när de har levande musik.

Detaljerna är inte klara, men målet är att nya regler ska börja gälla från oktober.

Calle Nathanson, vd på Folkets hus och parker är försiktigt positiv.

– Vi är mer än beredda att ta oss an att möta vår publik med coronasäkrade arrangemang, skriver han i en kommentar.