Vanligtvis är det full aktivitet på Sandvikens Folkets Hus, med konferenser, konserter, stand up-föreställningar, bio och teater. Men på grund av coronaviruset är det mesta inställt.

Anläggningen försöker locka konferensgäster med glest möblerade lokaler och inplastade lunchlådor för att minska smittrisken. Men förgäves. 95 procent av konferenserna är avbokade.

– Restaurangen har fortfarande öppet, men antalet matgäster har gått ner från 250 till 50 och vi har nästan inga konferenser. Jag hoppas att gästerna kommer tillbaka, säger Kurt Bier, fastighetsskötare och scenmästare.

Gått ned i arbetstid

Han har redan tvingats gå ned i arbetstid med 60 procent.

– Som skyddsombud och förtroendevald har jag mycket att göra. Jag river också lite teknisk utrustning på grund av en ombyggnad. Men annars finns det inte så mycket jobb, säger han.

Som arbetsplatsombud för Fastighets har han suttit i förhandlingar med arbetsgivaren. Och nu står det klart att nio anställda på fastighetssidan kommer att korttidspermitteras från och med april.

– Sen är det ytterligare nio stycken på restaurangsidan. Men ingen har varslats om uppsägning än.  

Hur ska det gå för städerskorna?

Han tycker att lösningen med korttidpermittering är bra, men är orolig för hur det ska gå med pensionsinbetalningar och a-kasseersättningen.

– Vi vet inte hur det påverkar. A-kassan borde gå ut med en skrivelse med vad som gäller i slutändan. Många är oroliga. Jag tänker till exempel på städerskorna som kanske bara tjänar 22 000 kronor i månaden och som måste gå ned i lön. Hur ska det gå för dem? säger Kurt Bier.  

Även Folkparken i Skellefteå har drabbats av konsekvenserna av coronaviruset. Samtliga åtta anställda är korttidspermitterade och arbetar för närvarande endast två dagar i veckan.

På Folkparken i Skellefteå är alla anställda korttidspermitterade.

– Vi har bara öppet när det är bokningar, och nu har vi förlorat 95 procent av bokningarna, säger husvärden Ida Fryxell.

Ingen har ännu varslats om uppsägning, men det kan komma att ändras, tror hon.

– Chefen har ansökt om permittering för ett halvår. Men om ekonomin fortsätter nedåt finns det risk att några blir uppsagda, säger Ida Fryxell.