Som Fastighetsfolket tidigare har rapporterat har det lagts stora varsel bland städare i Region Ost och Väst. Nu fortsätter trenden i övriga regioner.

I Region Nord har åtta anställda varslats om uppsägning och ytterligare 19 har varslats om korttidpermittering, bland annat på Folkets Hus, enligt Sanna Wallin, regionansvarig ombudsman.   

Vi får hjälpas åt över förbundsgränserna

Regionen hjälper även Hotell- och restaurangfacket, HRF, med deras ärenden.

– En förhandling gällande korttidspermittering genomfördes i torsdags, och jag har i dag fått in fyra ärenden till, säger hon.

Förhandlingarna sköts digitalt och över telefon, ett arbetssätt de är vana vid, enligt Sanna Wallin.

Sanna Wallin, ombudsman i Fastighets region Nord

– Det är inte ett främmande arbetssätt hos oss i Nord. Vi får hjälpas åt över förbundsgränserna så länge vi kan. Det kommer säkert en dag då vi måste börja prioritera bort andras förhandlingar. Men än är vi inte där, och så länge vi kan hjälpa andra regioner och andra förbund så gör vi det, säger Sanna Wallin.

I region Tvärs finns det ännu ingen sammanställning av antalet varsel men tolv personer har omfattats i förhandlingar om korttidspermittering, enligt Erik Löf, samordnande ombudsman för avtal och förhandling.

I Region Väst och Syd rapporterar regionansvarig ombudsman Madlén Gunnarsson att 30 medlemmar har varslats om arbetsbrist. Ytterligare drygt 150 har varslats om korttidspermittering i de båda regionerna.

De senaste siffrorna för Region Ost är att antalet varsel nu är uppe i mellan 700 och 800, fördelade på 25 företag, enligt Nicklas Nilsson, samordnande ombudsman för avtal och förhandling.

– Det är tio procent av medlemskåren som blivit varslade ungefär, säger han.

Han har fortfarande svårt att bedöma hur många som omfattas av korttidspermittering.

– I vissa företag är det hälften som blivit varslade om uppsägning och hälften som kunnat erbjudas korttidspermittering. Allt händer så oerhört snabbt nu, säger Nicklas Nilsson.

Fler varsel än under finanskrisen

På hela arbetsmarknaden har 13 698 anställda varslats den senaste veckan, enligt Arbetsförmedlingen, som höll en presskonferens under måndagseftermiddagen.

Totalt 18 367 personer har varslats om uppsägning hittills i mars, vilket kan jämföras med de 3 292 som varslades under hela mars 2019.

Varslen är i första hand koncentrerade till storstadsregionerna. Siffran är dessutom i underkant eftersom alla ärenden inte hunnit bli registrerade, enligt Arbetsförmedlingens analyschef Annika Sundén.

– Vi förväntar oss en siffra på över 20 000 fram till den 22 mars. Det här är en högre takt än vi såg under finanskrisen, sa hon på presskonferensen.

Myndighetens generaldirektör Maria Mindhammar betonade att de som nu varslats eller permitteras ännu inte behöver skriva in sig på Arbetsförmedlingen.

– Det är viktigt att man inte belastar systemet. Det ska man göra först när man har blivit uppsagd och arbetslös, sa hon på presskonferensen.

Hoppas att du tyckte artikeln var intressant. Följ Fastighetsfolkets nyhetsbrev för fler bra artiklar.