Industrins parter skjuter upp avtalsrörelsen till oktober på grund av coronakrisen. Det innebär att de nuvarande kollektivavtalens giltighetstid förlängs till 31 oktober.

I ett pressmeddelande skriver de att det inte är möjligt att ingå kollektivavtal som kan vinna acceptans hos medlemmarna, medlemsföretagen eller på arbetsmarknaden i övrigt efter den kraftfulla påverkan som coronaviruset har haft på samhället.

Svårt läge att förhandla

Samtliga LO-förbund, därmed också Fastighets, följer exemplet och flyttar fram avtalsrörelsen.

– Det känns svårt att förhandla i ett sådant här läge. Vi får i stort sett alltid varsla. Det skulle vara som att strö salt i såren just nu, säger Jari Visshed, förbundets avtalssekreterare och tredje vice ordförande.

– Nu är det samling och ansvarstagande som gäller, fortsätter han.

Fastighets 17 kollektivavtal kommer alla att tecknas efter att industriparterna satt märket, vilket alltså tidigast sker 31 oktober.

Exakt när och i vilken ordning avtalen kommer att förhandlas är inte klart ännu.

– Men avtalsdelegationerna och yrkandena som vi har fört fram förblir detsamma. Allt stoppas i en påse nu och tas fram igen i höst, säger Jari Visshed.

Kan kompenseras för sena lönehöjningar

För medlemmarna innebär det att nuvarande kollektivavtal gäller fram till i höst och den beräknade löneökningen under våren skjuts fram.

Det finns tre tekniker för att kompensera för den framskjutna löneökningen, berättar Jari Visshed. Den första är att löntagarna får lönepåslag retroaktivt när de nya avtalen tecknas.

Den andra är att man får ett engångsbelopp som kompensation och den tredje är att man beaktar den förlorade inkomsten när man kommer överens om framtida löneökningar.

– Men vilken form det blir avgörs under förhandlingarna i höst, säger Jari Visshed.

”Ger lugn i en orolig tid”

Under fredagseftermiddagen höll LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson och Svenskt Näringslivs vd Jan-Olof Jacke en gemensam presskonferens.

Där sa Karl-Petter Thorwaldsson att det är omöjligt att säga om löneökningarna kommer att gälla retroaktivt från 1 april.

– Men när vi tar uppförhandlingarna kommer vi att vilja skydda våra medlemmar och Jan-Olof Jacke sina företag, fortsatte LO-ordföranden.

LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson.

Svenskt Näringslivs vd sa under presskonferensen att parterna har jobbat förträffligt tillsammans.

– Det är ett mycket allvarligt läge, bedömare säger att vi är på väg in i en kraftig recession eller kanske till och med depression. Nästan ingen sektor är oberörd. När vi frågar våra företag säger 34 procent att de varslar eller kommer att varsla. Att avtalet förlängs gör att vi får lugn och ro i en väldigt orolig tid, säger Jan-Olof Jacke.

Almega tycker att det är rätt beslut att skjuta fram förhandlingarna, skriver Arbetet.

– Det är både klokt och bra att industrins parter tar ett stort samhällsansvar och beslutar om att skjuta fram avtalsrörelsen till oktober. Något annat är helt enkelt inte möjligt nu när stora delar av näringslivet befinner sig i ett akut läge, säger Stefan Koskinen, arbetsgivarpolitisk chef hos Almega, i ett pressmeddelande.

Hoppas att du tyckte artikeln var intressant. Följ Fastighetsfolkets nyhetsbrev för fler bra artiklar.