”Vad f-n får man för pengarna”? Minns du tv-klippet där näringslivstoppen Leif Östling tyckte att han betalat för mycket i skatt och inte fått något tillbaka? Att han och hans barn fått gå i skola, åkt på allmänna vägar och säkerligen någon gång varit på sjukhus verkade han helt ha glömt bort.

En del kanske på samma sätt undrar vad man får för medlemsavgiften till facket. Och vad facket egentligen gör för nytta.

För den som inte har några problem på sin arbetsplats kanske det inte är så självklart. Den personen har aldrig behövt be om förhandlingshjälp, aldrig sett ett skyddsombud ta tag i ett arbetsmiljöproblem.

Då är det kanske lätt att tro att det är arbetsgivaren som självmant hittat på att det blir extra betalning för jobb på helg eller kväll. Att arbetsgivaren utan knot räknar upp lönerna varje år, och glad i hågen sätter in pengar till tjänstepension.

Utan kollektivavtal kan det vara lite hipp som happ med löner, villkor och rättigheter

Kollektivavtalet är det tydliga beviset att facket behövs. Utan kollektivavtal kan det vara lite hipp som happ med löner, villkor och rättigheter.

Visst finns det arbetsgivare i toppklass som är både schysta och generösa, men kollektivavtalet bildar golvet som gör det svårare för de andra arbetsgivarna att slarva eller snåla. Kollektivavtalet har ett värde och det måste fackföreningsrörelsen nå ut med på ett bättre sätt. Kollektivavtalet måste också upprätthållas i verkligheten. Det vill säga att förhållandena på arbetsplatser med avtal sätts under luppen, så att avtalet verkligen följs i praktiken.

Facket förändrar och förändras

Facket förändrar och förändras. Nyligen fattade dina ombud på Fastighets kongress en rad beslut, både för ett bättre arbetsliv för medlemmarna och en bättre facklig organisation.

De fackliga ombuden brinner för en sak – att du och dina arbetskamrater ska ha det bra på jobbet. Att ni ska orka ett helt yrkesliv. Och få rätt betalt. Det är genom att vara många bakom kraven som det går att göra skillnad.