Ellinor Jansson som jobbade på Samhall

Ellinor Jansson drömmer om att bli konditor.

Martin Jansson städar butiker och Ellinor Johansson började som allt-i-allo på slakteriet. Målet för dem och andra unga som har LFU-jobb på Samhall är en vanlig anställning. Grundidén är att det ska ske inom ett år.

Blandar jobb med utveckling

LFU – bokstäverna betyder Lönebidrag för utveckling i anställning. Statens tanke är att unga personer som har funktionshinder som gör det svårt att få arbete ska kunna få chansen på Samhall. Under ett år kan de blanda jobb med någon form av utveckling. Till exempel kan tiden användas till kurser och jobbsökande.

19 046 kronortjänar en LFU:are

På Samhall i Skövde har ungefär 45 av de 500 anställda LFU-jobb. Vi träffar två av dem som fått chansen och nu blickar framåt. Deras chef heter Sandra Persson och hon berättar hur det fungerar med LFU i distriktet Skaraborg.

Många LFU:are städar

– Det börjar med att Arbetsförmedlingen bokar på en kandidat. Vi träffar personen i ett matchningssamtal. Där pratar vi om vilka behov hon eller han har, om yrkesdrömmar och mål. Och vilka arbetsuppgifter som skulle kunna bli aktuella. Om det verkar fungera återkopplar vi till Arbetsförmedlingen och planerar för både jobbet och utvecklingstiden.

Sandra Persson
Sandra Persson på Samhall.

Sandra Persson beskriver att Samhall och Arbetsförmedlingen tillsammans arbetar för att fånga upp ungdomar till LFU. De flesta är därför mellan 20 och 30 år. I Skövde jobbar många med städning.

– Fast några är truckförare på ett centrallager. De tar undan kartonger, wellpapp, frigolit, plast och buntband, och sorterar till återvinningen. Vi har också några som packar godis, olika typer efter säsong, som julgodis, hjärtan till alla hjärtans dag och ägg till påskäggen.

Pluggar till körkortet

En fjärdedel av LFU-tiden ska ägnas åt utveckling. Sandra Persson planerar innehållet tillsammans med den anställda. Planen kan ändras om det behövs.

– Jag brukar pusha på dem att ta chansen och läsa till körkort. Det är en nyckel för att vara tillgänglig på arbetsmarknaden. Vi bjuder på arbetstiden, men de måste själva ta kostnaden.

Martin Jansson
Martin Janssons tips till den som vill ha jobb:

1. Följ dina drömmar. Du kanske måste misslyckas för att kunna lyckas.
2. Var positiv.
3. Hitta din motivation.

Bild: Mikael Ljungström

Martin Jansson, 22 år, lyssnade på förslaget om att plugga körkortsteori.

– Jag har bil och kan köra … men det är läsningen som är mitt problem. Det är jättebra att kunna göra det på arbetstid. Jag övar på teorifrågorna i telefonen.

Martin vill utforska världen

Annars går Martin Janssons arbetsdagar till butiksstädning på Dollarstore, Röda Korset och andra ställen i Skövde. Vid halv sju åker han till första kunden tillsammans med en teamledare och ett par till som har vanliga Samhalljobb. De gör en plan för vem som ska göra vad: moppa, diska, städa toan och personalrum.

Hans väg till LFU gick via ett snickeri, en liten industri där han var med och tillverkade trämöbler och inredningar. När pandemin tvingade företaget att dra ner var det chefen som hjälpte honom vidare och ordnade ett möte med Arbetsförmedlingen och Samhall. Han har fått förlängd LFU efter det första året, men när två år har gått är anställningen slut.

– Mina framtidstankar att hitta ett annat jobb. Jag vet inte riktigt vad jag drömmer om, just nu vill jag mest utforska världen. Om tio år kanske jag har gått i pappas fotspår och tagit mig in i industrin, säger Martin Jansson.

Ellinor dröm är konditor

Mer bestämda framtidsplaner har Ellinor Johansson, 22 år. Vi möts på hennes sista arbetsdag som LFU:are på Skövde slakteri.

– Drömyrket är att bli en väldigt duktig konditor och jag har tänkt plugga till det. Jag har också funderat på att bli make up-artist. Men den utbildningen kostar så mycket, så det kanske blir när jag blir äldre.

Var vilsen utan jobb

Hon fick jobb på Samhall och slakteriet efter ett tungt halvår som arbetslös.

Ellinor Johansson
Ellinor Johanssons tips till den som vill ha jobb:

1. Tänk efter vad du är intresserad av och har erfarenhet av från förr.
2. Bli inte stressad.
3. Våga ta hjälp om du behöver. Kanske av föräldrarna, kanske från Arbetsförmedlingen.

Bild: Mikael Ljungström

– Jag sökte allt möjligt: butiker, hotell, receptionist. Men jag fick nej hela tiden och mådde jättedåligt av det. Jag var väldigt vilsen.

Ellinor Johansson kände att Samhall var enda sättet att faktiskt visa för arbetsgivare vad hon kan. Efter mycket tvekan sa hon ja till att testa slakterijobbet under en vecka. Lukten var kväljande och det var jobbigt att höra grisarna skrika.

682 LFU:are fick annat jobb förra året

– Men det var bara att vänja sig. Sedan i oktober förra året har varit här. Jag beställer mat, städar toaletterna, tar hand om tvätten och diskar. Det är lite som en hemmafru.

Utvecklingstiden har hon mest använt till att söka jobb och gå på anställningsintervjuer. Under sommaren fick hon möjlighet att jobba på Skara sommarland.

– Jätteskönt att få chansen!

Gäller att ta chansen

Gruppchefen Sandra Persson berättar att de som varit LFU:are den senaste tiden har gått till jobb som vaktmästare, lokalvårdare, på snabbmatsrestauranger och en plastindustri. Det är vanligt att Arbetsförmedlingen är inblandad och att det nya jobbet är någon typ av anställning med lönebidrag.

– Det största ansvaret att komma vidare ligger i medarbetarens knä. Det gäller att ta de chanser som vi och Arbetsförmedlingen föreslår, säger Sandra Persson.

Fakta om LFU

Lönebidrag för utveckling (LFU) är en tidsbegränsad anställning på Samhall.

Grunden är ett år. Kan avbrytas i förväg. Kan förlängas i ett år.

LFU är i första hand tänkt för unga med funktionshinder och nedsatt arbetsförmåga och som har varit arbetslösa länge.

Arbetsförmedlingen anvisar personerna till jobbet på Samhall.

Målet är att LFU:arna ska utvecklas och förbättra sin arbetsförmåga.