Iris Christoffersson är 64 år och bor i Boden. Där jobbar hon som städare på Samhall. Iris är född 1958 och i januari fyller hon 65. Enligt LO-förbundens kollektivavtal med Samhall måste hon då gå i pension. Samhallare får inte jobba längre.

Men för personer födda 1958 och senare kommer nya pensionsregler gälla från nästa år. I Sverige förväntas alla jobba längre, eftersom vi lever längre än vi gjorde förr. Pensionsåldern har höjts. Och för att få garantipension och bostadstillägg måste personer födda 1958 ha fyllt 66.

Iris vill jobba längre

Iris hade velat jobba längre, åtminstone på deltid. Vad hon ska göra för att klara ekonomin, vet hon inte.

– Jag blev helt ställd när jag fick reda på detta. Nu tänker jag ofta på att det närmar sig pensionen. Det är en jobbig känsla i magen.

Samhall måste följa staten i det här, för Samhallanställda är redan en utsatt grupp på arbetsmarknaden, menar Iris.

– Det är ju helt orimligt att vi tvingas gå ut och söka jobb vid 65. Jag är helt slut i kroppen efter 40 år i tunga städjobb. Jag faller verkligen mellan stolarna.

Så säger hon till Samhalls ledning

Iris kommer ha ungefär 8000 i månaden att leva på vid pensionen. Det blir en tusenlapp över efter att räkningarna är betalda.

– Ja… och maten är så dyr nu. Det blir kanske att söka socialbidrag. Eller sälja bilen. Men den skulle jag gärna ha kvar eftersom jag är klar i skallen och kan köra bil för att träffa barn och barnbarn.

Vad skulle du vilja säga till Samhalls ledning?

– De kan ju prova att leva på 8000 i månaden.

Iris Christoffersson, hamnar i kläm på grund av Samhalls pensionsålder – 65 år.

Hoppet står till att kunna få ett jobb som kan dryga ut hushållskassan. Kanske på bemanningsföretaget Veteranpoolen som anställer pensionärer.

– Ja det är min plan, att hitta någonting där man kan jobba som pensionär och själv bestämma när man vill jobba. Det är kanske min räddning om inte Samhall höjer pensionsåldern.

”Ett systemfel”

Roger Sandlund, Fastighets klubbordförande på Samhall i Haparanda, uppmanar Samhall och regeringen att agera.

– Man gör en så här stor förändring i pensionssystemet men glömmer bort statliga Samhall med 24 000 anställda. Det är väldigt märkligt. Människor sparkas ut, får inte a-kassa, sin egen pension eller bostadstillägg. Det är ett jättestort systemfel.

Roger Sandlund.

Det här kommer inte att bara att drabba Iris, säger Sandlund.

– Många har säkert drabbats redan nu och det kommer att bli fler.

Samhalls kommunikations- och HR-direktör Sabina Rasiwala kommenterar:

”Frågan har flera olika dimensioner för såväl våra medarbetare som för oss som arbetsgivare. Vi håller på att sätta oss in i vad förändringarna innebär och ber att få återkomma så snart som vi har ett svar”.

Pensionen

Vi svenskar lever längre i dag än vad vi gjorde för drygt 25 år sedan då Sveriges nuvarande pensionssystem infördes. Medellivslängden ökar vilket gör att gruppen 60-plussare blir fler. Därför behöver vi jobba längre för att få ut samma storlek på vår pension som tidigare generationer fick. Därför har pensionsåldern i Sverige höjts efter beslut från riksdagen.

Garantipension kallas den grundläggande pensionen för de sämst ställda, personer som haft liten eller ingen inkomst under livet. De som haft en låg inkomst under sitt arbetsliv kommer att få en låg inkomstgrundad pension. Den allmänna pensionen består då av både inkomstgrundad pension och garantipension.

Bostadstillägg är en form av bidrag som hjälper dem med låg pension att klara bostadskostnaderna. För att få bostadstillägg som pensionär behöver man uppfylla vissa krav. Kostnaderna för bostaden, familjesituationen och din totala ekonomi vägs in och påverkar hur mycket bostadstillägg du kan få.

Källa: Pensionsmyndigheten

Reglerna ändrades

Efter att Fastighetsfolket uppmärksammat Iris situation har reglerna på Samhall ändrats tillfälligt.