Fastighetsfolket har tidigare rapporterat om hur Samhallanställda som ska gå i pension hamnat i kläm.

För drygt 21 000 anställda var pensionsåldern 65 år – man fick inte jobba längre även om man ville.

Samtidigt finns det nya regler från riksdagen. Från 1 januari 2023 går det inte att få ut garantipension eller bostadsbidrag förrän man fyllt 66.

Får jobba till 66

Men efter förhandlingar mellan Samhall, LO-förbunden och arbetsgivarorganisationen Fremia höjs pensionsåldern på Samhall tillfälligt till 66. De som fyller 65 år under 2023 kommer att få jobba kvar till 66 om de vill.

Därmed kan de jobba vidare och sedan få ut bostadstillägg, garantipension och andra bidrag den dag de fyller 66.

– Det här blir bättre för medlemmarna. De kan fortsätta jobba och riskerar inte att gå miste om sina bidrag.

– Det här räddar dem från att bli fattigpensionärer. Viktigt är också att komma ihåg att den som vill gå vid 65 fortfarande kan göra det, säger Fastighets ombudsman Nicklas Nilsson.

Tillfällig lösning

Detta är dock en tillfällig höjning som bara gäller under 2023. Facken ville göra förändringen permanent, men Samhall och Fremia ville vänta med den diskussionen till den kommande avtalsrörelsen. Så vad som händer efter 2023 är än så länge oklart.

– Nu har vi åtminstone löst denna fråga för ett år, säger Nicklas Nilsson.

Stor lättnad för städaren Iris

Fastighetsfolket har tidigare träffat 64-åriga städaren Iris Christoffersson på Samhall i Boden. Hon fyller 65 i januari 2023 och skulle ha behövt leva på 8000 kronor i månaden. Nu är glädjen stor över beskedet.

– Min chef är väldigt omtänksam. Hon ringde upp mig och berättade så fort hon fick höra att jag kan få jobba kvar. Jag blev rörd. Det är en jättestor lättnad att det har löst sig, säger Iris Christoffersson nu.

Den senaste tiden har varit tung och fylld av oro.

– Det har tagit mycket energi att fundera på hur jag ska lösa det här. Men nu har jag fått massor av inspiration och energi, säger Iris Christoffersson.

Nya pensionsregler

Pensionsåldern i Sverige har höjts. Anledningen till det är att medellivslängden har ökat sedan Sveriges nuvarande pensionssystem infördes för ungefär 25 år sedan. Gruppen 60-plussare blir allt fler. 

Därför har Lagen om anställningsskydd, Las, ändrats så att vi har rätt att stanna kvar på jobbet till 68. Från nästa år höjs det till 69.

I maj beslutade riksdagen därför att höja åldern för när man kan få garantipension, bostadstillägg till pensionärer och äldreförsörjningsstöd från 65 till 66.

Garantipension kallas den grundläggande pensionen för de sämst ställda, personer som haft liten eller ingen inkomst under livet. De som haft en låg inkomst under sitt arbetsliv kommer att få en låg inkomstgrundad pension. Den allmänna pensionen består då av både inkomstgrundad pension och garantipension.

Bostadstillägg är en form av bidrag som hjälper dem med låg pension att klara bostadskostnaderna. För att få bostadstillägg som pensionär behöver man uppfylla vissa krav. Kostnaderna för bostaden, familjesituationen och din totala ekonomi vägs in och påverkar hur mycket bostadstillägg du kan få.