En skenande inflation, höjda räntor, högre priser för el, mat och drivmedel.
Nu föreslår Seko, Fastighets och de andra facken i 6F ett ettårigt krisavtal där alla löntagare på arbetsmarknaden får lika stor lönehöjning, enligt ett debattinlägg på Svenska Dagbladet. Förslaget innebär alltså att alla skulle få exakt lika mycket i kronor.

”Det är de lågavlönade grupperna i samhället som har fått dra det tyngsta lasset under pandemin. Det är alltid de som har det tuffast ekonomiskt som också drabbas allra hårdast i en lågkonjunktur och när inflation och räntor sticker”, säger Sekos förbundsordförande Gabriella Lavecchia i ett skriftligt uttalande i Sekotidningen.

Lågavlönade ska få mer

I debattinlägget på Svenska Dagbladet tar 6F-förbunden ett exempel på en löneökning på fem procent. Det skulle bli 1 855 kronor, baserat på genomsnittslönen på svensk arbetsmarknad som ligger på 37 100 kronor.

”Det skulle göra att fler lågavlönade skulle klara av sin privata ekonomi, bo kvar i sina hem, se till att barnen kan fortsätta med sin idrott och att kunna ställa mat på bordet,” säger Gabriella Lavecchia.

6F:s utspel görs inför den kommande avtalsrörelsen som sker vart tredje år. Arbetsgivarnas organisationer och fackförbunden förhandlar då om löner och villkor som ska gälla på Sveriges arbetsplatser.

Fastighets: Vi har krig i Europa

Fastighets ordförande Lennart Mauritzon, som också undertecknat debattartikeln, betonar att LO-kollektivet har stått vid frontlinjen genom hela pandemin. Om nu alla får samma krontal innebär det att alla får en hygglig slant.

– Nu har vi krig i Europa, hög inflation. Höga matpriser och drivmedelspriser. Vi riskerar att folk inte kan betala sin hyra eller ge sina barn tillräckligt näringsrik mat, säger han till tidningen Fastighetsfolket.

Nästa vecka ska LO:s representantskap fatta beslut om en eventuell samordning mellan de 14 LO-förbunden i avtalsrörelsen.

6F är ett samarbete mellan LO-förbunden Seko, Byggnads, Fastighets, Elektrikerna och Målarna.