Skyddsombudet räddade Johan när det var som tuffast på Samhall
Johans pappa jobbade på Samhall och dog efter att ha smittats av coronaviruset. Samtidigt städade Johan Karlberg själv för Samhall, utan rätt skyddsutrustning. ”Då blev skyddsombudet min riddare”, säger han.
När Johan Karlberg tog farväl av sin pappa på sjukhuset var han inklädd i skyddsutrustning. Sjukvårdspersonalen klädde på Johan munskydd, visir, heltäckande skyddsförkläde och dubbla handskar.
Kent Karlgren arbetade på Samhall som chaufför när han gick bort i covid, mitt under pandemin. Han arbetade med att köra städmaterial och personal mellan Samhalls olika städobjekt.
Kent hade astma – arbetade utan skydd på Samhall
Kent var glad över sitt heltidsjobb på Samhall, men astman gjorde att han var i riskgrupp för det dödliga virus som spred sig som en löpeld över världen.
I dag har jag slutat spekulera i om det var Samhalls fel att pappa blev smittad.
Om Kent Karlberg blev smittad på jobbet är omöjligt att veta, men att köra personal och smutsigt städmaterial utan skyddsutrustning var inte riskfritt.
– Att förlora honom i covid skapade en livskris och en stor sorg. Men i dag har jag slutat spekulera i om det var Samhalls fel att pappa blev smittad. Det blir för tungt, säger Johan Karlberg.
Fick städa coronasmittad cell utan rätt skyddsutrustning
Samtidigt som hans pappa låg nedsövd i respirator på sjukhuset fortsatte Johan att städa för Samhall. Bara dagar innan Kent dog tvingade en chef på Samhall Johan att städa en cell på polishuset där en coronasmittad person vistats.
När Johan försökte säga emot hotade chefen honom med en ”tolva”, det vill säga ogiltig frånvaro. Johan bad en bön innan han gick in och städade cellen. Det enda han hade att skydda sig med var plasthandskar och ett enkelt munskydd.
Johan Karlberg Ålder: 33 år
Bor: Torshälla, utanför Eskilstuna.
Gör: Anställd på Samhall, arbetar med att reparera möbler åt Ikea på världens första återbruksgalleria, ReTuna i Eskilstuna.
På fritiden: Spelar flera instrument och lyssnar mycket på musik, främst rock and roll.
Skyddsombudet hotade med skyddsstopp
När Fastighets huvudskyddsombud Maj-Len Holmquist fick reda på vad som hänt beslutade hon att lägga ett skyddsstopp på arbetet. Då tvärvände Samhall.
Efter den händelsen togs saneringsföretag in i stället för Samhalls personal, så fort det fanns misstanke om att en coronasmittad person vistats i polisens celler. Nu är det mer än två år sedan, men händelsen har satt spår.
– Maj-Len blev min riddare i skinande rustning. Så jävla mycket som hon stred och kämpade för mig när farsan var borta. Det är helt fantastiskt, säger Johan Karlberg.
Blev sjukskriven – Samhall erbjöd inte rehabplan
Efter sin pappas död fortsatte Johan att städa för Samhall på polishuset, men för varje månad som gick blev hans axel mer och mer söndersliten. Han bad om att få bli förflyttad till en andra arbetsuppgifter men Samhall sa nej.
Till slut blev han sjukskriven, men Samhall ville ändå inte planera för att flytta honom till nya arbetsuppgifter efter sjukskrivningen.
Läkaren upplevde det som att han stod i boxningsringen med Samhall. Läkaren sa: Jag försöker få dig frisk, men Samhall försöker knocka ner dig.
Johan fick kontakta facket igen. Det skulle krävas att Maj-Len Holmquist gick in som skyddsombud och tog strid mot Samhall, för att företaget skulle ge honom nya arbetsuppgifter.
Johan säger att hans läkare blev chockad över att Samhall inte erbjöd någon rehabiliteringsplan med anpassade arbetsuppgifter efter hans sjukskrivning.
– Läkaren upplevde det som att han stod i boxningsringen med Samhall. Läkaren sa: Jag försöker få dig frisk, men Samhall försöker knocka ner dig, säger Johan Karlberg.
Fick byta arbetsuppgifter med fackets hjälp
Johan kom till Samhall första gången år 2014 som LFU-anställd. I dag känner han en oro över vart Samhall som företag är på väg. Han säger att arbetsmiljön för städare på Samhall försämrats stegvis. Och han kopplar ihop det med kravet på Samhall att vara vinstdrivande, och med företagets ökade fokus på att vinna nya städuppdrag.
Det är enbart nöjd kundindex som styr, nöjd personalindex existerar inte längre på Samhall
– Inom städ kan Samhalls arbetsmiljö liknas vid en rutschkana, det går rakt utför. Där är det bara affärerna och kunden hit och dit som gäller. Det är enbart nöjd kundindex som styr, nöjd personalindex existerar inte längre på Samhall, säger han.
Men till sist fick facket gehör för sina krav, och Johan Karlberg fick byta arbetsuppgifter. I stället för att städa arbetar han nu med att laga återvunna möbler åt Ikea, på återbruksgallerian i Eskilstuna. Smärtan i axeln är under kontroll. Och Johan, som har en utbildning till fastighetsskötare i bagaget, stortrivs.
– Här får jag reparera allt möjligt, stort som smått. På den här arbetsplatsen känns det som att våra styrkor och svagheter respekteras. Det är mer mänskligt, så som jag tänker att Samhall borde vara.