Det kan var svårt att som städare eller vaktmästare reda ut vilket fackförbund man ska vara med i. Det beror på var du jobbar för tillfället. Flera av LO:s fackförbund har städare som medlemmar. Förutom Fastighets är det även Byggnads, IF Metall, Hotell- och restaurangfacket, Kommunal och Seko.  

– Vi är alltid noga när vi tar in nya medlemmar att se till så att de är med i rätt förbund. Om det är kommunal verksamhet de jobbar i rekommenderar vi dem att ta kontakt med Kommunal, säger Joakim Oscarsson. 

Men även om du går med i rätt förbund kan arbetsgivaren vinna ett anbud någon annanstans senare. 

Kan tappa medlemmar

Joakim Oscarsson, avtalssekreterare på Fastighets.

Kanske börjar du städa på en förskola och går med i Kommunal. När det uppdraget är slut efter några år skickar arbetsgivaren dig till en galleria. Då ska du byta fackförbund till Fastighets, eftersom det då är det förbundets avtalsområde som du jobbar på.  

– Det tänker du kanske inte på. Men är du felorganiserad finns det till exempel ingen som förhandlar lönen åt dig på arbetsplatsen eller kan plocka ut dig i strejk om vi utlyser det, säger Joakim Oskarsson. 

Han är orolig för att LO-förbunden ska tappa medlemmar om det är för svårt att förstå var man ska vara med. 

Vill kunna driva branschfrågorna

Han varnar för att också arbetsgivarna kan uppleva att det blir för krångligt att reda ut. Då finns risken att de väljer det avtal som erbjuder de lägsta lönerna, i stället för att följa den indelning som LO har över hur städarna ska organisera sig. 

– Men framför allt handlar det om att vi vill kunna driva våra branschfrågor. Vi är ett städ- och fastighetsskötarförbund. Då måste vi ha en hög organisationsgrad i våra yrken. Men vi känner av konkurrens om medlemmarna från andra förbund. 

– Det är tråkigt, men nu är det förbundsegoismen som styr snarare än vad som är bäst för de enskilda medlemmarna, säger Joakim Oscarsson.  

LO har gjort en översyn

En del städare måste till och med vara med i två fackförbund för att vara helt företrädda på jobbet. Det konstaterar Ronny Wenngren, Elektrikerförbundets tidigare förhandlingschef, som har utrett städavtalen i en översyn av LO:s organisationsplan som gjorts för att bättre anpassa den till dagens arbetsmarknad. 

– Om du städar perrongen på en järnvägsstation och även städar på tåget är det två olika avtal. På en redan låg lön är det kanske inte din högsta önskan att få betala medlemsavgifter till två fackförbund, säger han.  

Ronny Wenngren har bland annat varit med och utrett hur sådana situationer kan lösas. Än kan han inte avslöja mer om utredningen, som ska tas upp på nästa LO-kongress 2024.