Efter dödsolyckan på Samhall i Vetlanda: ”Allt har skötts bra”
Många anställda har mått dåligt efter dödsolyckan på Samhall i Vetlanda i oktober. Skyddsombudet Temursha Sagheb är en av de som fått hjälp.
– Vissa nätter har jag bara sovit ett par timmar.
Den 6 oktober avled en man i 40-årsåldern när han blev påkörd på en parkering vid Samhall i Vetlanda. Olyckan inträffade tidigt på morgonen. Mannen och en kollega skulle hämta städmaterial med en Samhallbil och köra ut på ett städuppdrag. När bilen kördes in på parkeringen blev mannen påkörd.
Skyddsombudet Temursha Sagheb var på inne på kontoret när det hände. Han fick ringa 112 och försöka få kontakt med den skadade mannen i väntan på att ambulansen kom. Tiden efteråt har varit tung.
Berömmer Samhalls krishantering
– Oktober har varit en tuff månad för alla. Det är många som har fått stöttning och hjälp med att gå till företagshälsovården.
– Jag är en av dem. Jag mådde inte bra och de första nätterna sov jag bara ett par timmar, säger han.
Gradvis börjar allting återgå till det normala.
– Det är jättesvårt att förlora en kollega men man måste ju försöka börja om igen. För mig har det hjälpt att gå till företagshälsovården.
Temursha Sagheb berömmer Samhall för insatserna som företaget har satt in efter dödsolyckan.
– De har skött det jättebra. Alla från Samhalls sida från områdeschef till den högre ledningen har funnits där och stöttat. Jag har också fått samtal och stöttning från Fastighets.
”En ren olycka”
Samhall anmälde händelsen och den har utretts utifrån Arbetsmiljöverkets mall vid dödsolyckor.
I utredningen skriver Samhall att det som sticker ut är att personerna befann sig på en parkeringsplats där man normalt sett, enligt företagets rutiner, inte ska hämta personer eller material.
– Vi har en tydlig rutin för var man ska lasta material och hämta upp personal och alla vet om var någonstans det ska ske.
– Samtidigt är detta ingen farlig parkering på något sätt. Den används av många andra företag. Så det här är verkligen en ren olycka, säger Vanita Hirani, distriktschef.
Kan inte se några brister
Något annat som avviker från rutinerna kan Samhall inte hitta, enligt Vanita Hirani. Samhall föreslår åtgärder som att repetera chaufförsutbildningar, förtydliga rutinerna med hjälp av kartor och att regelbundet diskutera trafikfrågor.
– Det är inte så att vi brustit i de här bitarna. Men självklart känner vi att vi måste repetera och förtydliga ytterligare när en sådan här sak har hänt.
– Föraren hade förartillstånd, godkänt körkort, bilen var besiktigad. Så vi kan inte se några brister i de dagliga rutiner som vi har.
Skyddsombudet Temursha Sagheb deltog i utredningen. Han kan inte heller se att Samhall gjort något fel i samband med olyckan.
– Nej. Att vi inte ska använda den här parkeringsplatsen är något som alla känner till. Så varför olyckan inträffade har jag faktiskt ingen aning om. Det är upp till polisen att utreda.
Arbetsmiljöverkets utredning avslutad
Arbetsmiljöverket har gjort en inspektion på arbetsplatsen samt tagit del av Samhalls utredning. Den 16 november avslutade Arbetsmiljöverket ärendet för att man inte ser någon anledning till att göra några fler insatser.
Polisen vill inte svara på frågor om olyckan då det råder förundersökningssekretess. Olyckan utreds som vållande till annans död samt vårdslöshet i trafik.