”Ta bort vinstkravet på Samhall”
Samhall anpassar inte arbetet efter de anställdas arbetsförmåga. I stället är det pengarna som styr verksamheten, skriver Joakim Häggkvist, städare och skyddsombud på Samhall.
En del av Samhalls driftledare förstår sig inte på Samhall. Det blev tydligt när mina arbetskamrater nyligen fick höra att de arbetade för sakta.
Driftledaren tyckte att de skulle klara av att städa Willysbutiken på en och en halv timme. Men har man exempelvis värk i knä och handleder går det inte att köra på i full arbetstakt.
Samhall anpassar inte arbetet
Vi som arbetar på Samhall har rätt till arbetsanpassning på vårt arbete, det är hela grundtanken med att Samhall finns till.
Anställda med intellektuell funktionsnedsättning eller adhd har ofta svårt att klara snabba förändringar och stress. Och de som har problem med sådant som värk och diabetes måste kunna pausa en stund, för att kroppen ska orka med.
I vardagen ser vi som jobbar på Samhall hur pressen att få ihop ekonomin drabbar oss på golvet.
Men ändå planerar Samhall inte arbetet så att det kan anpassas efter våra arbetsförmågor. De sätter flera personer med värk på samma städobjekt, och vill att vi ändå ska hinna färdigt på utsatt tid.
Vinstkrav skapar stressig arbetsmiljö
Samhall ska finnas till för oss som har nedsatt arbetsförmåga, för vi har också rätt att få en plats på arbetsmarknaden. Men när driftledare pressar oss att hinna med städobjekten blir det tydligt att pengarna styr på Samhall.
Samhall drivs idag som ett aktiebolag, och har ett vinstkrav på fem procent. I vardagen ser vi som jobbar på Samhall hur pressen att få ihop ekonomin drabbar oss på golvet.
Därför är det hög tid att regeringen tar bort vinstkravet på Samhall!