När jag började arbeta på Samhall i Eskilstuna träffade jag underbara arbetskollegor. Snart blev jag vald till skyddsombud och jag kände en glädje i att hjälpa mina kollegor. 

Tvingades köra truck

Jag trivdes med att jobba som städare på Samhall, men Samhall hade andra planer för mig. Som Fastighetsfolket rapporterat om tvingades jag att köra truck för Samhall på Frode Laursens logistiklager. 

Detta trots att jag flera gånger sagt till min chef att det skulle göra mig sjuk, eftersom jag har en arbetsskada i ryggen. 

Men chefen lyssnade inte. I stället hotade han med att jag skulle få ogiltig frånvaro om jag inte gjorde jobbet. Efter några dagar i trucken blev smärtan i ryggen olidlig. Jag är i dag långtidssjukskriven, jobbet på Samhall gjorde mig sjuk. 

Vakna med en klump i magen

Ingen ska behöva vakna upp på morgonen med en klump i magen och vara rädd för att gå till jobbet. Ingen ska bli tvingad att göra arbetsuppgifter som kroppen inte klarar av. Men på Samhall har det blivit vardag. 

Ingen ska bli tvingad att göra arbetsuppgifter som kroppen inte klarar av. Men på Samhall har det blivit vardag. 

Det är inte konstigt att kollegor blir sjukskrivna på löpande band. Och de chefer som bryr sig väljer ofta att sluta, eftersom de inte kan stå för arbetsmiljön. 

Utnyttjandet måste få ett slut

Nu måste företagets utnyttjande av människor få ett slut. Samhalls chefer måste börja ta ansvar för arbetsmiljön. Pengar får inte vara första prioritet på ett statligt företag som ska ge arbete åt personer med funktionsnedsättningar. 

Pengar får inte vara första prioritet på ett statligt företag som ska ge arbete åt personer med funktionsnedsättningar.

Samhall ska värna om de anställdas hälsa i första hand. Vi på Samhall är där av en anledning. Vi behöver kunna arbeta i olika takt, men det struntar många chefer i. 

Jobbet på Samhall gjorde mig sjuk. Men vem får ta konsekvenserna? Det är jag, som får leva med konstant smärta, med en lång sjukskrivning och dålig ekonomi i kristider. 

”Ni gör ett jävligt bra jobb”

Jag tänker på alla mina kollegor på Samhall, som är i liknande situationer. Till alla er kollegor ute i vårt långa land: Ni gör ett jävligt bra jobb! 

Men vi alla måste våga ställa frågan: Vart är Samhall på väg? 

Daniel Pallin, skyddsombud på Samhall i Eskilstuna.