Ja, det förekommer att första linjens chefer matchar mer efter ekonomi än efter behov. Detta är tack och lov allt mer ovanligt. Det som debattören har rätt i (om än underförstått) är att vi är i behov av fler arbetsplatser där Samhall själva står för regin och enklare kan anpassa efter individens behov.
Tyvärr så har den typen av enklare arbeten i stor utsträckning lämnat Sverige för länder där arbetskraften är mycket billigare. Vilket lett till minskade möjligheter för Samhall att få tag på, än mindre buda på, den typen av uppdrag.

I den bästa av världar så hade vi haft tillgång till meningsfulla uppdrag där vinst inte var prioriterat. Men det är ytterst politiken som har makten att förändra villkoren för det uppdrag som som Samhall utför. Och så länge som vinstkrav finns så kan Samhall inte ta många småuppdrag med enklare uppgifter till ett pris som kunder går med på.

Den nuvarande ledningen på Samhall har som mål att försöka få till fler varierande arbeten än till exempel städ. Men sådana förändringar tar tid.

Jag avslutar med att citera Galenskaperna och After Shave. ”Det är enklare att riva ner en järnvägsstation än att riva upp ett politiskt beslut”.

Jag har förtroende som facklig att Samhall har viljan att diversifiera och utveckla möjligheterna till mer anpassade uppdrag. Men det görs inte över en natt.

Undertecknat: Peter Obermüller, fackligt förtroendevald och ledamot i Samhalls företagsråd för Fastighets.