Strax före klockan halv fyra på torsdagsmorgonen den 27 juli väcktes hyresgästerna på Slottsgatan i centrala Norrköping av en våldsam smäll.

Flera av dem upptäckte att de plötsligt låg täckta av glassplitter i sina sängar. Fönster hade krossats och glaset spridit sig långt in i sovrummen.

Hördes över hela centrum

Någon hade placerat en sprängladdning precis utanför porten till flerfamiljshuset och explosionen hördes över hela centrum.

Entrén totalförstördes och tryckvågen var så kraftig att den gick rakt genom huset och krossade rutor på andra sidan, mot innergården.

Glassplitter flög tiotals meter ut över innergården, fastnade i planteringarna och grävde ner sig i sandlådan.

– Det var glas precis överallt. Vi fick gräva upp buskarna och sanera sandlådan, säger Fredrik Milton, fastighetsförvaltare på hyresvärden Lundbergs som äger huset.

Långt ifrån färdigt

Det har gått en och en halv månad sedan detonationen när Fastighetsfolket besöker Norrköping. Arbetet med att återställa fastigheten och utemiljön är långt ifrån färdigt. 

Entrén är avstängd och väggarna täckta av spånskivor, liksom större delen av alla fönsteröppningar ovanför och bredvid entrén.

På marken alldeles intill väggen finns ett hål där stenplattorna är bortsprängda. Det var där sprängladdningen placerades.

– Man förstår när man går runt här hur stark explosionen var. Det var ren tur att ingen gick förbi just då, och att alla hyresgäster klarat sig.

– Det är ingen som farit illa rent fysiskt, säger Mattias Magnusson som är fastighetsskötare med ansvar för den drabbade fastigheten.

Explosion vid hyreshus i Norrköping.
Det var stor förödelse efter sprängningen.

Stora materiella skador

Han hade semester just när detonationen skedde, och kom tillbaka måndagen efter. Men Fredrik Milton var i tjänst. Han fick veta vad som hänt över telefon och var sedan på plats från halv sju på morgonen. Det stod snabbt klart att ingen person hade skadats. Materiellt var det desto värre.

– Det jag såg när jag kom fram var ett kaos. Det var så mycket skador, det såg ut som en krigsskådeplats. Allt hade skjutits in i lägenheterna, det var tegel och enormt mycket glas överallt. Var skulle vi ens börja?

– Vi behövde ta reda på om det var rasrisk, om det alls gick att röra sig i fastigheten och om hyresgästerna kunde bo kvar, säger Fredrik Milton.

Hyresgäster ville bo kvar

Lundbergs tog in en byggfirma som röjde undan allt bråte. De bortsprängda fönstren bommades igen med spånskivor. Det visade sig att alla hyresgäster kunde, och dessutom ville, bo kvar.

– När jag kom till jobbet på måndagen var det mer eller mindre uppstädat, men det satt ju spånskivor överallt. Det var bra mycket värre än jag trodde från början. Två entréer var skadade, tvättstugor och allting, säger Mattias Magnusson.

Trots den dramatiska händelsen tycker han inte att vardagen har påverkats särskilt mycket. Att delar av byggnaden fortfarande är avspärrade begränsar förstås vad som går att göra, och han behöver oftare än vanligt springa och öppna dörrar åt entreprenörer som ska komma in och jobba med att återställa fastigheten.

– Annars rullar det mesta på som innan. Jag försöker att inte låta det som hänt påverka mig så mycket. Sedan är det klart att jag tänker på det när jag går förbi porten, ”tänk om det exploderat när någon gick förbi”. 

Flera våldsdåd i Norrköping

Detonationen inträffade efter en vecka med flera våldsdåd i Norrköping, bland annat skottlossningar. Det skedde också ytterligare skottlossning i staden efteråt. Enligt Polisen hänger händelserna ihop och kan kopplas till en gängkonflikt.

Men Mattias Magnusson har hela tiden uppfattat bostadsområdet där han arbetar som lugnt. Så tycker han fortfarande det känns.

– Det känns inte otryggare här för min del, i alla fall. Jag tycker också att hyresgästerna har tagit det som hänt på ett bra sätt och visar förståelse för att det tar tid att få i ordning allting. 

Hyresgästerna mer observanta

En skillnad ser Mattias Magnusson jämfört med tidigare: Hyresgästerna är mer uppmärksamma på om det är någon i huset som de inte känner igen.

– De är mer observanta, framför allt när vi har entreprenörer inne. De hör av sig om det kommer någon som de inte känner igen. Så vi är noga med att tala om det i förväg.

I vestibulen innanför den söndersprängda entrén har dörrarna till tvättstuga och förråd blivit skeva av explosionen och måste bytas.

Hissen var ur funktion i en månad vilket blev besvärligt för hyresgäster med rörelsesvårigheter. Nu fungerar den igen.

– Det är så otroligt onödigt att sådant här händer. Man undrar hur de tänker. Det är så många oskyldiga som drabbas, säger Fredrik Milton.

Rekordmånga sprängningar 2023

Den sista augusti i år hade 120 detonationer skett hittills under 2023 i Sverige. Totalt under 2022 genomfördes 90 detonationer och 2021 landade antalet på 79. I de flesta fall är det grovt kriminella nätverk som ligger bakom.

Tidigare utfördes de flesta sprängningar mot näringsverksamheter, men nu ser Polisen en förskjutning där de istället riktas mot bostäder, främst flerfamiljshus. Ofta är syftet inte att skada utan att skrämmas, men sprängningarna innebär ändå mycket stora risker för personskador, enligt Polisen.

Vanligtvis innehåller sprängladdningarna varianter av dynamit eller krut. Dynamit används bland annat på byggarbetsplatser och är något kriminella kan komma över genom stölder eller någon som jobbar där. Handgranater har också använts vid flera tillfällen. De är oftast insmugglade till Sverige.

Källa: Polisen