Kommunala bolaget Järfällahus förvaltar och äger bostäder och lokaler i Järfälla kommun strax utanför Stockholm. Efter ungefär 1,5 års prövotid står det nu klart att personalen som går på fastighetsavtalet får så kallad förtroendearbetstid, det som tjänstemännen på Järfällahus har sedan tidigare.

Rullar på

Annika Håkansson, klubbordförande för Fastighets och lokaluthyrare på Järfällahus, konstaterar nöjt att alla som hon pratat med är glada över förändringen.

– Vi har ju prövat detta i ungefär 1,5 år. Vi har haft möten med ledningen och personalen som jobbar ute på fältet för att se att allting fungerar. Det har inte varit några problem egentligen utan allting har rullat på bra, säger hon.

Annika Håkansson, lokaluthyrare och klubbordförande på Järfällahus.

Väljer när de ska jobba

Personalen på fastighetsavtalet har arbetstid 07.00 till 16.00. Men förtroendearbetstiden betyder att de har förtroendet att förvalta den tiden på det sätt som passar, så länge alla uppgifter blir gjorda.

– Om du ska lämna barn på förskolan så kommer du in lite senare till jobbet den dagen och jobbar in det en annan dag. Istället för att det blir övertid den dagen, så tar du ut det i ledighet någon annan gång. Och behöver inte redovisa det, säger Annika Håkansson.

– Du kan gå till tandläkaren eller kanske gå en timme tidigare från jobbet, och nästa gång jobbar du en timme över istället, fortsätter hon.

Ingen övertid

Följden blir att övertiden och övertidsersättningen försvinner. Men Annika Håkansson kan hittills inte se några utmaningar eller problem med den nya förtroendearbetstiden.

– Det bästa är att man kan balansera arbete och fritid på ett mycket bättre sätt än tidigare.