Jag växte upp i ett miljonprogramsområde i södra Stockholm. Ett område som man idag kallar problemområde, med en hög brottsstatistik och en befolkning med låga inkomster.

Det var en väldigt trygg och glad uppväxttid. Vi lekte på gårdar utan biltrafik, vi hade nära till den lokala affären för att köpa lördagsgodis och vi hade varken hört talas om varken detonationer eller bilbränder.

Allt fler sprängningar

Idag hör tyvärr detonationer till vardagen i många områden i Sverige. Jag kan inte tänka mig hur det skulle vara att vakna mitt i natten av att något sprängs i närheten av ens bostad. Ditt hem där du ska kunna känna dig trygg. Där dina barn ska kunna sova lugnt om natten och leka glatt om dagen.

Allt fler sprängningar sker i flerfamiljsbostäder. Gemensamt för sprängningarna är att de sker i eller utanför portar till adresser där gängkriminella är skrivna. 

Jag kan inte tänka mig hur det skulle vara att vakna mitt i natten av att något sprängs i närheten av ens bostad.

Sverige är bland de värst drabbade av sprängningar i Europa. Enligt statistik från Polisen så är antalet sprängningar fram till september i år 253 stycken. Under 2022 var antalet 191. Det är 62 mer än förra året och än är inte året slut.

När gängens bomber har smällt så får fastighetsskötarna som tar hand om våra allmännyttiga bostäder komma och röja upp. 

Sängar täckta av glassplitter

I juli detonerade en sprängladdning utanför ett hyreshus i Norrköping. Strax före klockan halv fyra på torsdagsmorgonen väcktes hyresgästerna på av en våldsam smäll. Flera hyresgäster vaknade upp i sina sängar täckta av glassplitter. Fönster hade krossats och glaset hade spridit sig långt in i sovrummen.

Någon hade placerat en sprängladdning precis utanför porten till flerfamiljshuset och explosionen hördes över hela centrum.

Vi har träffat fastighetsskötaren Mattias Magnusson som ansvarar för huset som skadades av sprängdådet. Han vill inte låta sig påverkas.

För övrigt tycker jag att…

Det är bra att det i det nya Samhallavtalet införs ett avtal om arbetsmiljön. Att fackliga ska larma till arbetsgivaren om det finns brister i arbetsmiljön. Om Samhall inte snarast dokumenterar hur arbetsmiljöproblemet ska åtgärdas, så är det ett avtalsbrott.