Det var i maj 2022 som ISS tog över uppdraget att sköta om fastigheterna på Volvos anläggningar i Skövde. Sedan dess har drygt 35 fastighetstekniker, rörmokare och andra medlemmar i IF Metall hamnat i en sorts facklig limbo där deras klubb inte har någon motpart att förhandla med. Detta eftersom ISS bara har kollektivavtal med Fastighets och inte förhandlar med andra LO-fack.

Under de 18 månader som gått har IF Metall och Fastighets tvistat om vilket förbund som ska organisera dem som sköter Volvos fastigheter. Till slut började irriterade medlemmar gå ur facket, vilket Arbetet var först att rapportera om.

”Ingen ska komma i kläm”

Nu rapporterar Arbetet att tvisten mellan förbunden är löst. De berörda anställda blir kvar i IF Metall, något som gruppen har velat hela tiden.

Joakim Oskarsson, Fastighets avtalssekreterare.
Joakim Oscarsson.

Fastighets avtalssekreterare Joakim Oscarsson bekräftar för Fastighetsfolket att förbundet kommit överens med IF Metall.

– Vi har haft olika åsikter om vilket förbund som de bör tillhöra och det är olyckligt att det har tagit så här lång tid. Men nu har vi kommit överens för att det här ska lösas snabbt och ingen medlem ska komma i kläm, säger Joakim Oscarsson.

Löste det sinsemellan

Tvisten löstes utan att frågan behövde tas upp till LO-styrelsen. Även om Fastighets inte ville utesluta det, för att det skulle avgöras vilket förbund som har rätt.

– Så klart måste man vara noga i sådana här förhandlingar så att man inte flyttar över avtalsområden till andra förbund och tappar medlemmar. Men vi tycker inte att det är bra med förbundsegoism. Att vi hade tagit upp det till LO hade inte gynnat någon av klubbarna. Man ska titta på detta utifrån medlemmarnas bästa, säger Joakim Oscarsson.

Förhoppningen är nu att ISS ska godta att ha två avtal, skriver Arbetet. Den personal som städar och tar hand om avfall ska också i fortsättningen tillhöra Fastighets klubb vid ISS.