I dag på torsdag klockan 15.50 lägger städare ner arbetet på tre av Teslas verkstäder i Stockholm. I Segeltorp, Upplands Väsby och Huddinge låter man bli att städa. Redan förra veckan lade man ner arbetet i Umeå.

– Kollektivavtalen är det enda verktyg vi har för att uppehålla den svenska modellen, säger Jamal El Mourabit.

– Det är därför vi gör det här.

Jamal El Mourabit på Fastighets.
Jamal El Mourabit.

Umeå har redan börjat

Linda Samuelsson arbetar som städare på Rent av, som tar hand om Teslas lokaler i Umeå. Där har Fastighets redan inlett sin blockad. Förra fredagen var sista dagen som Linda städade på Tesla på ett tag.

– Vi städare ska göra ett jobb som inte syns. Men om vi inte gör det jobbet så märks det, säger Linda Samuelsson.

Hon förutser att det gradvis kommer att märkas om papperskorgar inte blir tömda och golven torkade på Tesla i Umeå, nu när hon ställer in arbetet.

– Toaletterna blir nog äckliga, säger hon.

Linda Samuelsson, städare.
Linda Samuelsson, städare.

Städstopp för att stödja strejk

Fastighets blockad inleds för att stödja de anställda som just nu strejkar på Tesla, eftersom arbetsgivaren i flera år har vägrat att teckna ett kollektivavtal – alltså en överenskommelse mellan fack och arbetsgivare om vilka löner och arbetsvillkor som ska gälla.

Eftersom ingen lag om minimilöner finns i Sverige så är det kollektivavtalen som avgör, och det är därför de flesta fackförbund tycker att det är viktigt för alla yrkesgrupper att Tesla tecknar avtal. Flera fack agerar.

Hamnarbetarförbundet ser till att Teslas bilar inte lossas och lastas i hamnar, Byggnads lägger ner service till bolagets byggnader, Seko ser till att post och reservdelar slutar levereras och lokalerna blir inte heller städade, när Fastighets ger sig in i konflikten.

”Varför skriver de inte på?”

Linda Samuelsson, som blivit uttagen i blockad vid Tesla i Umeå, tycker inte att det gör någon större skillnad för henne.

– För mig personligen spelar det inte så stor roll, jag städar ju på flera ställen och jag får bara arbeta hos någon annan kund när jag skulle ha städat på Tesla.

Har du några åsikter om strejken och blockaden?

– Jag är inte så insatt, men nu är det blockad och då följer jag det.

– Men det verkar lite konstigt. Tesla säger att de redan har bra villkor för de anställda, så då undrar man ju varför de inte kan skriva på.