IF Metall har i drygt en vecka strejkat på elbilstillverkaren Teslas verkstäder, för att få Tesla att teckna kollektivavtal. 

Nu varslar Fastighets om sympatiåtgärder på fyra av Teslas anläggningar. Varslet innebär ett stopp för allt städarbete på Teslas anläggningar i Huddinge, Segeltorp, Umeå och Upplands Väsby.

Fastighets: ”Hotar den svenska modellen”

 Fastighets motiverar varslet med att Teslas agerande hotar den svenska modellen.

– Kollektivavtalen är grunden i den svenska modellen. Utan avtalen har arbetare i Sverige inget inflytande över sina löner, sin arbetsmiljö och sina arbetsplatser. Teslas ovilja att teckna kollektivavtal skapar en allvarlig situation som berör alla fackförbund i Sverige, säger Joakim Oscarsson, Fastighets avtalssekreterare.

Joakim Oscarsson i halvfigur.
Joakim Oscarsson, Fastighets.

Städare på två företag berörs

Städarna som berörs är anställda av entreprenadföretagen Miab Facility Services och Rentav städ och miljövård. 

Eftersom blockaden av arbetet berör Teslas anläggningar kan städarna omplaceras till andra städobjekt. 

– Blockaden är enbart riktad mot Tesla, inte mot städföretagen. Vi kommer att föra en dialog med arbetsgivaren och med deras arbetsgivarorganisation Almega. Att stå upp för kollektivavtalen är precis lika viktigt för arbetsgivarna, eftersom det säkerställer en konkurrensneutralitet mellan biltillverkare, säger Joakim Oscarsson. 

Rentav städ och miljövårds vd Jacob Strömqvist skriver på mejl till Fastighetsfolket att de kommer att genomföra Fastighets blockad vid behov.

”Vi har en mångårig och god relation med Fastighets. Då den primära konflikten inte är riktad mot oss som bolag har vi inga kommentarer mer än att vi respekterar och följer reglerna på arbetsmarknaden. Vi kommer att göra vad som krävs av oss med anledning av den uppkomna sympatiåtgärden”, skriver Jacob Strömqvist. 

Almega kritiskt mot varslet

Men Stefan Koskinen, förbundsdirektör för arbetsgivarorganisationen Almega tjänsteföretagen, anser i motsats till Fastighets att sympativarslen hotar den svenska modellen.

– Det är jäkligt upprörande. Det här är företag som har kollektivavtal, som följer kollektivavtalen, som har schyssta villkor och som har fredsplikt eftersom de tecknar kollektivavtal.

Enligt Stefan Koskinen försvagas den svenska modellen om företag som har kollektivavtal kan dras in i konflikter som inte rör dem.

– Om man när som helst kan råka ut för sympativarsel och dessutom i en konflikt som man inte har med att göra. Då frågar de sig så klart varför de ska vara med och betala för det här.

Stefan Koskinen, Almega.
Stefan Koskinen, Almega.

Fler LO-förbund varslar om blockad

Fastighets blockad träder i kraft klockan 12 fredagen den 17 november om inte IF Metall och Tesla kommit överens innan dess.

Sedan tidigare har Transport varslat om blockad i fyra hamnar som innebär att man inte kommer att lasta eller lossa Teslabilar från och med den 7 november. Transport meddelar nu att deras sympatiåtgärd utvidgas till att gälla alla hamnar från den 17 november.

Svenska Hamnarbetarförbundet ger sig också in i konflikten och varslar om blockad mot att hantera Teslas bilar i samtliga svenska hamnar från den 17 november.

Elektrikerförbundet har varslat om att förbundets medlemmar inte kommer utföra service eller reparation av elanläggningar vid Teslas verkstäder och laddstationer. Elektrikerförbundets varsel är satt till den 15 november.

Även Seko varslar om blockad mot utdelning, utlämning och avhämtning av försändelser, brev, paket och lastpallar som görs av Postnord och Citymail till Tesla. Blockaden träder i kraft den 20 november.