I dag klockan tolv skulle Fastighets ha inlett sin blockad mot Tesla, där personalen strejkar för att få kollektivavtal. Städarna skulle då ha låtit bli att städa verkstäderna. Men nu skjuts blockaden upp.

– Om vi inte hade skjutit upp den så hade våra medlemmar blivit uppmanade av arbetsgivarna att gå till jobbet, samtidigt som vi vill att de ska avstå. Vi ville inte utsätta dem för den situationen, så vi skjuter på blockaden till nästa vecka, säger Fastighets avtalssekreterare Joakim Oscarsson.

Juridisk diskussion om varslet

Arbetsgivarorganisationen Almega har ansett att varslet om blockad inte är tillräckligt tydligt formulerat och underkänt det.

– Almega tyckte inte att varslet var korrekt utlyst, att det inte var tillräckligt exakt uttryckt vad som skulle hända. Vi håller inte med om det, utan tycker att det är väldigt tydligt, säger Joakim Oscarsson.

Joakim Oscarsson i halvfigur.
Joakim Oscarsson, Fastighets.

Nu har Fastighets lämnat in ett förtydligande som Almega ska ha godkänt, men man måste vänta ytterligare några dagar för att blockaden ska kunna godkännas av båda parter.

Men har Almega alltså ingen invändning mot blockaden nästa vecka?

– Nej, då vet vi säkert att den är korrekt utlyst.

Flyttas till torsdag

Varslet om blockad var lagt mot fyra verkstäder: Upplands Väsby, Huddinge, Segeltorp och Umeå. De tre första verkstäderna finns i Stockholm och städningen sköts av Miab. I Umeå sköts den av en annan firma.

Eftersom Almega hade juridiska invändningar mot varslet skulle Miab annars sannolikt försökt förmå sina anställda att städa på Tesla även om de var uttagna i blockad. En onödig press på medlemmarna, menar Joakim Oscarsson.

I stället kommer blockaden nu att gå av stapeln på torsdag nästa vecka klockan 15.50. I Umeå har arbetsgivarsidan inte lagt fram någon invändning mot att blockaden inleds, så där börjar den redan i dag.

– Sympativarsel är inget som bör tas lättvindigt och det är därför rimligt att de uppfyller all formalia och inte innehåller några oklarheter. Just dessa varsel drabbar våra medlemsföretag som har både kollektivavtal och schyssta villkor och Fastighets har såvitt jag vet också accepterat invändningen, säger Erik Juhlin, presschef på Almega, i en kommentar till Fastighetsfolket.

Fakta: Facklig blockad

IF Metall och flera andra fackförbund har tagit till stridsåtgärder mot Tesla, efter att Tesla sagt nej till att teckna kollektivavtal.

Stridsåtgärder kallas det när facken agerar för att pressa arbetsgivaren till att gå med på deras krav.

Strejk är en vanlig åtgärd. Strejk innebär att medlemmarna i facket inte utför något arbete tills kraven är mötta. Facken måste meddela minst sju dagar innan att man tänker strejka.

Blockad är en annan vanlig stridsåtgärd. Facket blockerar, förhindrar, arbetet på delar av en arbetsplats så att det jobbet inte kan utföras.