En söndagsmorgon vaknade jag och hade ont i halsen. Jag kunde knappt prata och huvudet dunkade. Under dagen steg febern gradvis. 

Min första tanke när jag vaknade den söndagen var att jag måste bli frisk tills på måndag, för att slippa karensdagen. Förra månaden var jag också förkyld och då var jag hemma i tre dagar, varav en karensdag.

Regeringen sparar pengar på sjuka

Att få ett karensavdrag som ett slag i magen så fort vi blir sjuka är förödande för många i samhället. Framför allt för oss som jobbar inom låglöneyrken. Som vanligt slår reglerna hårdast mot oss.

Karensdagen gör att vi som arbetar i låglöneyrken helt enkelt inte har råd att vara hemma från jobbet när vi är sjuka. Så ser verkligheten ut.

Karensdagen handlar som vanligt om att spara pengar och här väljer politiker att ”spara in” på pengar till sjuka. Jag tycker att det är uselt. 

Det är dags för politikerna att börja se oss städare och lågavlönade som människor som är värda ett tryggt liv.

Arbetare kan inte jobba hemifrån

Ska det vara så att människor som jobbar i vården går till jobbet även om de är sjuka? Ska vårdpersonal riskera att smitta ner patienter, för att de inte har råd att vara hemma? 

Har våra politiker tänkt på det, eller struntar de helt enkelt i det, där de sitter på sina kontor? Eller kanske vid sitt köksbord? Politikerna kan jobba hemifrån, men det är ett val som vi arbetare inte har. 

Sjukförsäkringen har raserats

Som många av oss vet så har det varit svårt att få sjukpenning sedan Fredrik Reinfeldts tid vid makten. Regeringen Reinfeldt skapade regler som kastade ut sjuka ur sjukförsäkringen.

Tyvärr har vår nuvarande högerregering fortsatt att försvåra för människor som är långtidssjuka. 

Ett samhälle ska vara till för alla. Men i praktiken ser det inte ut så. Det är dags för politikerna att börja se oss städare och lågavlönade som människor som är värda ett tryggt liv. 

Du som vill ha mer rättvisa för oss arbetare, gå och rösta rött i valet 2026!