Det var den 17 november som Fastighets inledde sin sympatiåtgärd för att stötta IF Metall i kampen för att teckna kollektivavtal med Tesla. Företagets tre verkstäder i Stockholmsområdet och Umeå har nu stått utan städpersonal i drygt två månader.

De fackförbund som har valt att engagera sig för IF Metalls rätt till avtal turas varje dag om att ha representanter på plats som strejkvakter utanför verkstäderna.

– Jag var på plats en dag i förra veckan och i dag vet jag att två kollegor från kontoret står där, säger Jamal el Mourabit som är ombudsman vid Fastighets Region Ost dit verkstäderna i de Stockholmsnära orterna Huddinge, Segeltorp och Upplands Väsby hör.

Jamal El Mourabit på Fastighets.
Jamal El Mourabit.

Kan utökas

Enligt honom pågår diskussioner inom förbundet nu om att utöka blocken till att gälla städningen i fler av Teslas verkstäder. Men vilka som då kan komma i fråga är ännu inte officiellt och något formellt beslut heller inte taget.

– Men det ligger i pipelinen, säger Jamal el Mourabit.

Personal omplacerad

Avtal för städning av de tre verkstäderna i Stockholmsområdet har Tesla med företaget Miab, en stor koncern inom städbranschen. Men den personal hos Miab som vanligtvis sköter städningen hos Tesla drabbas inte mer än att man har blivit omplacerad till andra uppdrag. 

– För några veckor sedan fick vi signaler om att personal från ett helt annat städföretag hade synts till och gått in i en av verkstäderna. Personen i fråga var klädd i arbetsgivarens klädsel, säger Jamal el Mourabit.

Möttes av förståelse

Han skyndade sig då att ringa upp HR-chefen vid det berörda städföretaget.

– Hon hade stor förståelse och kollade omgående upp ärendet. Men det visade sig att den här personen hade varit i verkstaden i ett privat ärende, inte för att städa.

Vad Jamal el Mourabit och hans kollegor känner till sköts all städning numera av Teslas egen verkstadspersonal.

– De har tvingats hyra skåpbilar för att kunna flytta allt skräp, säger han.

Tidsödande konflikt

Varslet mot Tesla tar mycket tid från de olika fackförbunden, konstaterar Jamal el Mourabit. Att varje dag bemanna upp med strejkvakter vid samtliga verkstäder tar resurser.

– Det här kan dessutom pågå länge till, men är ändå värt det. Det handlar om hela existensen för vår svenska modell. Vi upplever också ett stort stöd för våra åtgärder från medlemmarnas sida, säger Jamal el Mourabit.

Konflikten mellan facken och Tesla

Fackförbundet IF Metall inledde sin strejk mot Tesla på sju verkstäder den 27 oktober. De flesta av bilföretagets anställda är anslutna till IF Metall och strejken inleddes efter år av misslyckade försök till att teckna kollektivavtal med företaget.

Tesla svarade med att kalla in strejkbrytare. 3 november 2023 utökade IF Metall konflikten genom att inleda en blockad mot allt arbete på Teslabilar på 17 arbetsplatser. 

I början av november meddelas flera svenska fackförbund, däribland Fastighets, att man planerar blockad mot olika delar av Teslas verksamhet i Sverige som sympatiåtgärd för att stötta IF Metall.

Fastighets blockad trädde i kraft den 17 november för städning på verkstaden i Umeå samt de tre som finns i Stockholmsområdet.