Det var tidigt på morgon den 27 november i fjol som en chef vid Samhall attackerades med kniv av en före detta medarbetare nära sin arbetsplats på Wallingatan i centrala Stockholm.

I dag tisdag hålls rättegången i Stockholms tingsrätt. Den tidigare medarbetaren är misstänkt för försök till mord. Fastighetsfolket har tagit del av det gedigna förundersökningsmaterialet på nästan 300 sidor. 

Noga planerat

Där framkommer att dådet verkar vara noggrant planerat. Bland annat avslöjar sökhistoriken i den misstänktas beslagtagna mobiltelefon att hon en knapp månad innan attacken sökt på ”häktningstid för mord”. Åskilliga fler sökningar på tema ”mord och dråp” finns därefter de kommande veckorna innan dådet.

I mobiltelefonen har polisens utredare även hittat en raderad anteckning med rubrik ”mord-planering”.

Den misstänkte har även någon gång innan attacken, som skedde strax innan klockan 6 på morgonen, skickat ett sms till sin nuvarande chef om att hon inte skulle komma till jobbet under dagen. Som orsak uppgav hon att hon måste vara hemma i sin lägenhet för att ta emot hantverkare.

Hade alkoholproblem

I förundersökningen framkommer att den knivattackerade chefen hade haft 25-åringen som sin anställd sedan oktober 2022. Den anställde hade ett arbete utomhus som hon trivdes bra med. 

Men det var bekymmer runt kvinnan. Bland annat luktade hon vid flera tillfällen alkohol på arbetet. I november 2022 kallade chefen den anställde till möte och krävde drogtest.

Testet visade positivt på cannabis och alkohol. Samhall tog då initiativ till en arbetslivsinriktad rehabiliteringsinsats som arbetsgivare har ansvar att göra när missbruk upptäcks. 

Krävde antabus-behandling

Den anställde och Samhall skrev kontrakt där 25-åringen lovade att följa rehabiliteringsplanen. Hon skulle bland annat träffa läkare och psykolog vid företagshälsovård, ta regelbundna alkoholtester samt börja ta antabus för att komma ur sitt alkoholberoende.  

Ganska snart bröt dock 25-åringen mot kontraktet och slutade med antabus eftersom hon upplevde biverkningar. 

Den anställda förflyttades till andra arbetsuppgifter men trivdes inte där. Det var för monotont och hon gillade inte att arbeta inomhus. Kort därefter sjukskrevs hon för depression. 

Arg på chefen

Den 27 september, exakt två månader innan attacken, skrev 25-åringen ett sms till chefen om att hon ville byta chef. Då skrevs hon över på en kollega.

I förundersökningsmaterialet framkommer att 25-åringen tycker att den före detta chefen har ”förstört hennes liv”. 

Chefen åter i arbete

Under dådet knivhöggs den före detta chefen på tre ställen: i höger arm, höger axel och höger framsida av bröstkorgen.

Hon förlorade dock aldrig medvetandet och lyckades undvika ytterligare skador genom att brotta ner den misstänkta. 25-åringen sprang sedan från platsen när en förbipasserande närmade sig. 

Efteråt fördes chefen med ambulans till sjukhus. Den misstänkta gärningspersonen kunde gripas av polispatrull strax efteråt i närheten av platsen där dådet ägde rum.

I dag är chefen tillbaka i arbete och mår efter omständigheterna okej.

Information uteblir

Fastighetsfolket har sökt Samhall, som i nuläget inte vill ge någon kommentar kring det specifika fallet.

Men HR- och kommunikationsdirektör Sabina Rasiwala skriver att Samhall inte alltid får tillräcklig information om medarbetares behov av stöd, anpassningar och andra förutsättningar.

” För oss är det oerhört viktigt att få den informationen och där finns det stora brister i dag. Då finns det risk att vi inte tillgodoser personens behov och att deras utveckling inom bolaget uteblir. Det finns också arbetsmiljörisker och risker för ohälsa om en person matchas till uppgifter som de inte har förutsättningar att kunna utföra. Vi har en aktiv och nära dialog med Arbetsförmedlingen om detta”, skriver Sabina Rasiwala i ett mejl till Fastighetsfolket.