Painkiller – Gabriela Pichler lyfter städares arbetsmiljö i tv-serie
På Sveriges Television går just nu en dramakomediserie med en pensionerad städerska i en av huvudrollerna. Med värme och humor berättas historien om att lida av ständig värk efter ett långt och hårt arbetsliv.
Painkiller handlar om den pensionerade städerskan Dijana. Hennes 33-åriga dotter Andrea är konstnär med åtta års högskoleutbildning, men kan ändå inte försörja sig själv.
När sjukvården misslyckas med att hjälpa Dijana med hennes kroniska värk beslutar sig Andrea för att behandla henne själv, på ett oväntat sätt.
Det är regissören Gabriela Pichler som ligger bakom den aktuella dramakomediserien Painkiller som just nu visas på SVT.
– Den bygger på min mammas livshistoria, som hon delar med många andra som har jobbat hårt hela sina liv. När kroppen till slut sätter stopp lämnas de ensamma och får ingen hjälp. Det är som att kastas på sophögen, säger Gabriela Pichler till Fastighetsfolket.
Många olika städjobb
Hennes mamma började arbeta redan som 10-åring i forna Jugoslavien. Som ung kom hon som gästarbetare till Österrike och hamnade sedan i Sverige som arbetskraftsinvandrare.
Under hela Gabrielas uppväxt kombinerade mamman en mängd städjobb: hemma hos privatpersoner, på kontor, i trapphus, tandläkarmottagningar, skolor och industrilokaler.
När kroppen till slut sätter stopp lämnas man ensam och får ingen hjälp. Det är som att kastas på sophögen.
– Hon åkte hemifrån vid fyra på morgonen och kom inte hem förrän på kvällen. Det var nödvändigt för att pengarna skulle räcka.
Mamman hade många olika arbetsgivare.
– Det är ju ganska vanligt för städare. Men vem som då ska ta ansvar om man blir sjuk av jobbet kan vara oklart.
Så i dryga 50-årsåldern, för lite mer än 20 år sedan, kollapsade mammans kropp. Den kroniska värken var övermäktig, hon orkade inte mer och tvingades gå i förtidspension. I samband med det fick hon diagnosen fibromyalgi.
– Det var oerhört svårt för mamma. Hårt arbete var hela hennes identitet.
Går smärtkurs
En liknande resa har Painkillers huvudperson Dijana gått igenom. När vi möter henne i första avsnittet har hon äntligen, efter år av kamp, fått plats på en smärtkurs för fibromyalgi-patienter.
– Så var det för mamma också. Det lät så bra, med fysioterapeuter, psykologer och smärtläkare inblandade. Men hon hann bara gå några gånger innan kursen lades ner, regionens pengar räckte inte till.
Fibromyalgi, som är en diagnos som till 90 procent drabbar kvinnor varav många har utländsk bakgrund och ett arbetaryrke, är sällan prioriterad inom sjukvården. Det är svårt att både bli trodd på och att få hjälp.
– I många år skrev läkarna koden SVBK i journalen för dessa symtom. Det var en intern förkortning för sveda-, värk- och brännkärring. Det säger ju allt om hur många ser på fibromyalgi.
Rätt till hjälp
Gabriela Pichler hoppas att dramaserien, som är kryddad med mycket humor och värme, ska sätta fokus på alla som lider av värk av hårt arbete, men som lämnas ensamma när kroppen är förbrukad. Många av skådespelarna är dessutom amatörer.
– Snežana Spasenoska som spelar Dijana driver till vardags en lunchrestaurang i ett industriområde i Göteborg. Hon har aldrig förr spelat teater. Nu är hon en ”late bloomer” och får skriva autografer till lunchgästerna!
Berättar ur arbetarklassens perspektiv
Gabriela Pichler är regissör och manusförfattare. Hennes långfilmsdebut Äta sova dö hade premiär 2012 och fick många utmärkelser. Den handlar om en ung kvinna som jobbar på en grönsaksfabrik i ett litet samhälle i Skåne, blir uppsagd och allt som då följer.
2018 kom dramakomedin Amatörer och just nu skriver Gabriela på ett nytt långfilmsmanus. Painkiller är hennes första tv-serie. Manuset har hon skrivit i samarbete med Johan Lundborg, som även står för foto. Huvudrollerna spelas av Dodona Imeri och Snežana Spasenoska.
Painkiller hade premiär den 26 januari. Samtliga sex avsnitt finns att se på SVT Play.
Fibromyalgi
Fibromyalgi är en sjukdom som innebär att man har långvarig smärta eller värk i musklerna på flera ställen i kroppen.
Smärtan måste finnas på flera olika ställen i kroppen för att diagnosen ska ställas. Ofta kan det göra mer ont i vissa kroppsdelar än andra. Det vanligaste är nacken, axlarna och i nedre delen av ryggen. En del har också ont i lederna.
Var i kroppen det gör ont kan variera. Många som har fibromyalgi har ont i musklerna hela tiden. Hos en del kan värken komma i perioder.
Fibromyalgi ger också en ökad känslighet för smärta. Det är också vanligt att ha besvär med magen, ha svårt att sova och känna sig trött.
Källa: 1177.se