Det var i fredags som majoriteten av de 468 högstadieeleverna på Högavångsskolan i Olofström samlades till en gemensam protest utanför skolan för att få tillbaka sin lokalvårdare Luciene Svärdh, rapporterar tidningen Sydöstran.

Städerskan hade då, efter två år på skolan, omplacerats till Folkets hus via den rotering som kommunens lokalvårdschef Sofia Vestermark uppger är ett måste för att verksamheten ska fungera.

Vill ha förklaring

Eleverna på skolan har gjort en namninsamling och kräver svar från lokalvårdschefen om bakgrunden till beslutet. Enligt Sydöstran har de sökt chefen utan resultat.

– Luciene gjorde mer än att bara städa. Hon fick oss att se vilket viktigt jobb en städerska gör. Luciene spred glädje, muntrade upp, pratade alltid med oss. Hon fanns alltid där, säger en av eleverna till Sydöstran.

Lyssnade mycket

När Fastighetsfolket får tag på Luciene Svärdh säger hon att hon trivs med kollegorna inom sitt nya område, men att hon skulle gå tillbaka till Högavångsskolan på studs – om hon fick möjlighet.

– I djupet av mitt hjärta är jag mycket rörd av elevernas engagemang. Jag skulle vilja fortsätta jobba där, för barnens skull. Jag tyckte om att lyssna på dem och att finnas för dem.