Många fastighetsägare brottas med att få ordning på otrygga bostadsområden. Forskning visar att om de boende i området får vara med att skapa den tryggheten hålls närområdet efter bättre.

Att det är de boende som är experterna på hur närområdet fungerar.

I Sollentuna utanför Stockholm hjälper ungdomar till att rapportera in skadegörelse för att öka tryggheten där de bor.

Dessa unga hjältar går inte bara runt och plockar upp skräp. De har engagerat sig för att skapa en känsla av stolthet och ansvar för sitt bostadsområde.

Genom att eliminera nedskräpning och skadegörelse har dessa unga ledare skapat en atmosfär av trygghet och gemenskap. Invånarna kan känna sig stolta över sitt område och trygga i vetskapen om att det finns unga krafter som bryr sig om deras välmående.

Invånarna kan känna sig stolta över sitt område och trygga i vetskapen om att det finns unga krafter som bryr sig om deras välmående.

En av dessa ungdomar är Yunis, en 20-årig eldsjäl som växt upp i området och som inte bara ser skadegörelse som ett problem utan som något vi kan få bort.

Han har gått till förskolan och sparkat boll med vännerna, ovetande om den kriminella verksamhet som pågick på den ökända Malmvägen.

Nu arbetar Yunis som trygghetsvärd för Sollentunahem där han på helgerna tillsammans med två kollegor kontrollerar bostadsbolagets områden för att snabbt upptäcka och rapportera in sådant som skadegörelse, trasiga dörrar och klotter.

Om man snabbt åtgärdar nedskräpning och skadegörelse, minskar risken för att området hamnar i en negativ spiral, menar bostadsbolaget.

”Polisen klarar inte att vända utvecklingen på egen hand. Vi har en mycket bra samverkan med Sollentuna kommun och fastighetsbolagen för att få bort otryggheten”, säger en polis i området.

I dessa unga hjältar ser vi inte bara en renare omgivning utan också en ljus framtid där engagemang och gemenskap kan övervinna alla utmaningar. Låt oss stödja och lyfta fram dessa inspirerande unga ledare som visar oss vägen mot en tryggare och mer ansvarsfull värld.