Unga har liten koll på yrken inom fastighetsbranschen. Samtidigt behövs 10 000 nya medarbetare inom en femårsperiod, visar Fastighetsbranschens utbildningsnämnds senaste undersökning om framtida kompetensförsörjning.

För att redan i tidig ålder väcka nyfikenhet testas därför ett nytt koncept: ett gratisspel i populära Roblox.

Porträtt på Tom Hansen.
Tom Hansen är kommunikationsansvarig på Fastighetsbranschens utbildningsnämnd och den som har kommit på idén med det nya Roblox-spelet.

– Det är en del i ett större arbete där vi vill personifiera yrkesrollerna och beröra mer. De räcker inte med att informera för att nå ut till unga människor i dag, säger Tom Hansen, kommunikationsansvarig på Fastighetsbranschen utbildningsnämnd.

Det en ideell förening som arbetar för fastighetsbranschens kompetensförsörjning och som bland annat Fastighetsanställdas förbund är medlem i.

Uppdrag att lösa

I det specialutformade Roblox-spelet, som heter Fastighetsbranschen City Team och som Fastighetsbranschens utbildningsnämnd ligger bakom, kan spelaren välja om hen exempelvis vill vara en fastighetsskötare, fastighetsvärd eller fastighetstekniker.

Spelet inleds med morgonmöte på kontoret och sedan skickas de olika yrkeskategorierna ut på uppdrag som de ska lösa.

– Det har varit viktigt för oss att det är verklighetsförankrat. De uppdrag som ska göras är sådant som de olika yrkena faktiskt sysslar med i sin arbetsvardag, säger Tom Hansen.

Skärmdump ur spelet där en Roblox-figur står vid några växtlådor.
Här får fastighetsskötaren i uppdrag att ordna med bostadsområdets växtlådor.

Spelkaraktärer är verklighetsbaserade

Idén att ta sig in på Roblox arena kläcktes av honom själv. Han berättar att det är en del i ett större arbete som Fastighetsbranschens utbildningsnämnd driver just nu där man vill personifiera yrkesrollerna och på så vis beröra.

Figurerna i Roblox är inspirerade av verkliga fastighetsskötare, värdar, tekniker, förvaltare och så vidare.

– Vi vill få fler att känna till, upptäcka och tycka om fastighetsbranschen, säger Tom Hansen.

Stort kompetensbehov

För samtidigt som rekryteringsbehovet är stort har 25 procent av de unga inte någon uppfattning om branschen – många blandar ihop den med mäklaryrket. Detta enligt en rapport från Ungdomsbarometern.

– Det man inte känner till kan man inte välja. Vi behöver få fler unga att få upp ögonen för dessa yrken som bygger mycket på teamwork, är trygga och där man faktiskt kan jobba sig uppåt, säger Tom Hansen.

En Roblox-figur står vid en damm på ett torg.
I spelet får spelaren utföra olika uppdrag kopplade till olika roller i fastighetsbranschen.

Roblox mycket populärt

Roblox spelas framför allt av yngre barn och fungerar både på mobil, läsplatta och dator. Enligt Internetstiftelsens senaste rapport Svenskarna och Internet är spelet den tredje mest använda digitala plattformen bland 10- och 00-talister.

Tom Hansen tycker att det är viktigt att börja nå barn redan i tidig ålder, det kan så ett frö inför framtida gymnasie- och yrkesval.

– Vi har främst tänkt målgruppen 8- till 12-åringar när vi tillsammans med en professionell spelutvecklare har satt ihop spelet. Det här är ett sätt för dem att få inblick i vad mamma eller pappa gör på jobbet, eller upptäcka branschen för första gången om de inte känner någon sedan tidigare som jobbar i den.

Fotnot: Här kan du se en trailer om Fastighetsbranschen City Team.

Vad är Roblox?

En plattform där det finns många olika spel. Roblox är ett slags virtuell värld där den som har ett användarkonto kan skapa egna spel och chatta med varandra.

Till skillnad från många andra spelvärldar finns det inte en färdigbyggd miljö med utmaningar att lösa, utan det är alltså upp till vem som helst att skapa små spel och uppgifter och lägga in på plattformen. 

Vissa saker kostar för användarna i Roblox, men i Fastighetsbranschens City Team är allt gratis.

Enligt Tom Hansen har man också hög säkerhet i chatt-funktionerna, vilket ska leda till att inga kränkningar kan förekomma.

Källa: Internetstiftelsen samt Fastighetsbranschens utbildningsnämnd