I EU-valet visade Sverige tydligt att folk är trötta på den högernationalistiska regeringen – vi vill inte ha den politiken längre.

Vi vill stå upp för demokratin, klimatet och social trygghet. 

Extremhögern vinner mark i Europa

I EU som helhet är dock trenden den motsatta där extremhögern gick fram kraftigt. I Tyskland blir Alternative für Deutschland (AfD) näst största parti efter konservativa CDU/CSU.

I Frankrike blir Le Pens Nationell samling största parti.

I skrivande stund är det oklart hur extremhögerns valframgångar på kontinenten kommer att påverka EU de närmaste åren, men klart är att ett stort ansvar vilar på den konservativa EPP-gruppen i EU-parlamentet, där M och KD ingår. 

Dags för högern att välja sida

De står nu inför ett val: Antingen samarbetar de vänsterut med Socialdemokrater, liberaler, gröna och vänstern. Eller så samarbetar de högerut med extremhögern – arvtagare till fascister och nazister.

Ska högern inom EU (EPP) se på när demokratin i Europa minskar?

Det är nu som det blir upp till bevis, kommer de att samarbeta med progressiva krafter i mitten/vänster eller extremhögern?

Ett hot mot arbetares rättigheter

Om EPP väljer att samarbeta med extremhögern kommer det dessutom att påverka fackligt arbete och arbetares rättigheter mycket negativt.

För dessa partier är bara intresserade av arbetarnas röster – inte deras rättigheter. 

Sverige har sagt sitt. Vi tror inte på splittring och murar, utan på broar och samarbete för klimatet och för människors rättigheter.