Tasmin Rabia och Iman Alwoedat hukar och skrapar bort växtlighet mellan plattor. En gatusopare arbetar i bakgrunden.

Tasmin Rabia och Iman Alwoedat är två av 150 ungdomar som fick chans till jobb på Öbo, Örebro bostäder.

Tasnim Rabia var en av de 150 ungdomar som fick feriepraktik på Örebro bostäder, eller sommarjobb som det kallas i folkmun. Bostadsbolaget tog i år emot fler ungdomar än tidigare år. Samtidigt som de fick bekanta sig med branschen kunde bolaget få hjälp med sysslor som kanske inte annars hinns med. Förutom fastighetsskötsel stod ungdomarna för olika sociala aktiviteter i områdena.

Caroline Håkansson är en av fastighetsskötarna som tagit emot ungdomarna och hennes råd till andra som ska ta emot sommarjobbare är att ha en bra planering. De behöver veta när, var och vad.

– Det måsta också finnas en plan för om det är väldigt torrt och inget växer vad ska de göra då? Eller om det regnar i fyra veckor vad gör vi då? säger Caroline Håkansson.

Caroline Håkansson står utomhus med armarna i kors, omgivet av grönska, iförd en svart t-shirt.
Caroline Håkansson, fastighetsskötare på Öbo i Örebro.

Bättre sopsortering

När tidningen kom på besök hade sommarjobbarna ställt upp en liten sopsorterings-utmaning för hyresgästerna på en av innergårdarna. De tog också emot synpunkter och om hyresgästerna hade förslag på förbättringar.

– Ett önskemål var information på andra språk än svenska och hur behållaren för insamling av batterier skulle bli bättre, säger Tasnim Rabia och berättar mer om vad de gjort på sin feriepraktik:

– Vi har målat bänkar, städat i förråd och cykelrum och sopat, säger Tasnim Rabia.

–  Med barnen har vi spelat fotboll och innebandy, lekt lekar och spel. Det är många som kommer och de kommer fast det regnar, säger Iman Alwoedat.

Tasnim Rabia i svart t-shirt sopar skräp in i en sopskyffel på en utomhusgång nära byggnader, med en vagn i bakgrunden och en annan person i förgrunden.
Tasmin Rabia och Iman Alwoedat kände inte varandra innan sommarjobbet, men har haft kul tillsammans.

Båda tjejerna gick ut nian i våras och ska börja samhällsprogrammet på gymnasiet. De har inte gått på samma skola och känner inte varandra sedan tidigare men trivs tillsammans.

– Många tror vi känt varandra länge, vi är ganska lika, säger de och skrattar.

Fastighetsskötare fick avlastning

I år hade Örebro bostäder också anställt handledare som tog hand om ungdomarna. Det avlastade fastighetsskötarna som annars varit de som hållit feriepraktikanterna sysselsatta och administrerat eventuell frånvaro. Fastighetsskötaren Caroline Håkansson berättar att handledarna hade stenkoll och hon tror det var roligare för ungdomarna när de fick jobba tillsammans i grupp. Fastighetsskötarna gick tillsammans med handledarna igenom förslag på arbetsuppgifter.

– Det är sysslor som gör mycket för området, det lilla extra som att göra rent staket och skyltar, kolla så entrédörrarna går i lås ordentligt, säger Caroline Håkansson.

– Dom har varit en jätteresurs för oss i sommar.

Första jobbet

Caroline Håkansson tycker det är roligt att ta emot feriepraktikanterna och att det är viktigt att ta hand om dem på ett bra sätt.

– Det är många gånger deras första jobbtillfälle, de är unga och kan inte så mycket om fastighetsskötsel. Man får visa och förklara.

Caroline Håkansson står armarna i kors bland blommande blommor och framför en vattenfontän.
Att göra fint med blommor är en av sakerna som Caroline Håkansson gillar bäst med jobbet.

Hon tror att feriepraktik kan locka in unga i yrket och berättar vad hon märkt från tidigare år:

– De kan ha haft feriepraktik genom kommunen hos oss några år, sen blir de för gamla men har då sökt jobb direkt hs ÖBO. De har sett: ”Aha, det här kan man jobba med”.

Älskar sitt jobb

Caroline Håkansson har jobbat 16 år på Örebro bostäder och berättar att hon älskar sitt jobb.

– Jag tycker om växter och att göra fint så hyresgästerna trivs. I år drev jag upp egna sommarblommor.

Eftersom hon har en samordnande roll med övergripande ansvar för hela centrumområdet kan hon vara lite överallt.

– Det gör det ännu roligare, jag kan se vad som skulle behövas på olika gårdar.

Svårt hitta säsongsanställda

Peter Sundström Wennlöf är vice områdeschef Centrum på Örebro Bostäder och berättar att de får ett stort antal kompetenta sökande när det söker för tillsvidareanställning. Men det är svårare att rekrytera säsongsanställda med tidigare utbildning och erfarenhet i yrket.

– Det är synd då det ofta leder till att man får fortsatt vikariat och tillslut hamnar med företrädesrätt via las, säger Peter Sundström Wennlöf och fortsätter:

– Många är de vi tillsatt genom åren som börjat som säsongsanställd eller sommarvikarier.

Tasmin Rabia cyklar på en röd lastcykel med texten "ÖBO Hem för dig" på framsidan, i en stadsmiljö med gröna områden.
Tasmin Rabia, sommarjobbare.

Han är övertygad om att satsningen på feriepraktik kan vara ett sätt att få fler unga intresserade av yrket. Det jobb som utförs under sommarveckorna brukar vara händelserika veckor med sol blandat med regn och arbetsuppgifter som är varierande och roliga. Allt ifrån renhållningsarbete till arbeten med lättare maskiner.

– De som inte har någon skola att gå tillbaka till och gör ett bra jobb brukar kunna få förlänga sina sommarjobbsveckor med utökat vikariat om det uppstår sjukskrivningar etcetera. Det brukar väcka ett intresse.

Rekryteringsbehov 2023 och fem år framåt

Fastighetstekniker: 2 997
Fastighetsskötare: 2 537
Fastighetsvärd: 1 202

  • Företagen har svårt att rekrytera personal.
  • Därför har de tvingats anställa personer utan efterfrågad kompetens.
  • Arbetsgivarna har också fått höja lönerna för att locka till sig nya medarbetare.
  • Yrkeshögskolan är den viktigaste utbildningsformen.
  • På gymnasiet finns vvs- och fastighetsprogrammet.
  • Unga har låg kännedom om branschen.

Källa: Fastighetsbranschens utbildningsnämnd