Efter 12 år som ordförande för Fackligt center för papperslösa avgår Bengt Sandberg. Fastighetsfolket ställde tre frågor om situationen för papperslösa i Sverige och hur den kan förbättras.

Hur är situationen för papperslösa idag?  
– Den är värre än någonsin. När Fackligt center för papperslösa öppnade hjälpte vi ofta arbetare vars löner dumpats. Nu får de oftast inte lön alls.

– De jagas också på ett helt annat sätt av polisen idag, vilket gör det enklare för de kriminella arbetsgivarna. Det är lättare att utnyttja papperslösa nu, eftersom så få vågar söka hjälp av rädsla för att upptäckas och utvisas.

Fackligt center för papperslösa

Fackligt center för papperslösa är en ideell förening som bildades av LO och TCO 2008 tillsammans med fackföreningar inom LO, TCO och Saco. Föreningens syfte är att hjälpa och stötta papperslösa arbetstagare på den svenska arbetsmarknaden. 

Centret tar emot papperslösas fall och slussar sedan vidare till rätt fackförbund. Den fackliga rådgivningen är gratis och den som vill ha hjälp är anonym vid de första kontakterna. 

”Kaffepengar för dem”

Vilka politiska förslag kan förbättra papperslösas situation?  

– Det viktigaste är att avkriminalisera papperslösas arbete och i stället fokusera på att få fast de kriminella arbetsgivarna. Idag gör polisen razzior och hittar papperslösa som betalat dyra pengar för att komma till Sverige.

– De utvisas, ännu fattigare än när de kom hit. Företaget får böter men skrattar bara åt det, det är ju kaffepengar för dem. Att stjäla folks löner är väldigt lukrativt, det handlar om mångmiljonbelopp. 

– Jag önskar att facket får utökad rätt att genomföra lönerevisioner på företag och utökad rätt att kräva att den lön som stulits betalas ut i enlighet med gällande kollektivavtal. Det handlar om att värna den svenska modellen.

Tror inte på lönegolv

Regeringen har infört ett höjt lönegolv för arbetskraftsinvandrare med motiveringen att det kommer att minska utnyttjandet och fusket på arbetsmarknaden. Kommer det att få effekt?  

– Jag tror inte att det blir någon skillnad alls. Politikerna sätter upp regler på ett papper, men i verkligheten skiter de kriminella företagen i det. De kommer att höja lönen på pappret så att den är över lönegolvet, men sen kräver företagen tillbaka pengarna från arbetarna.  

Fackligt center för papperslösa prisas

År 2024 fick Fackligt center för papperslösa årets Jämlikhetspris på 100 000 kronor. Prismotiveringen lyder:

Fackligt center för papperslösa har genom ett konstruktivt samarbete byggt upp en organisation som effektivt kunnat hjälpa de mest utsatta och utnyttjade på den svenska arbetsmarknaden. Papperslösa och asylsökande har fått bättre arbetsvillkor och den lön de har rätt till”.

Jämlikhetspriset delas ut en gång om året av stiftelsen Jämlikhetsfonden, grundad av den fackliga tankesmedjan Katalys och före detta politikern Per Sundgren.

Priset går till en fackklubb, förening, ett nätverk, företag eller kooperativ som visat hur det i praktiken kan gå till att demokratisera beslutsfattande och minska ekonomiska och sociala klyftor. Jämlikhetspriset delas 2024 ut för tionde och sista gången.