Enligt Madlén Gunnarsson är Balder ett välskött företag och ledningen har hela tiden hävdat att de betalar avtalsenlig lön, betalar försäkringar och sätter in till de anställdas pension så företaget har inte sett behov av ett avtal.

– Det kan hända att de gör allt detta men utan avtal finns ingen garanti för de anställda, säger Madlén Gunnarsson.

– Det handlar om trygghet för anställda. Att veta att rätt lön betalas ut, att det finns försäkringar och att pensionspremier betalas in.

Bättre villkor med lokal fackklubb

Facket har redan hyfsad anslutning av medlemmar på Balder men fler ska det bli. Med ett kollektivavtal på plats finns nu också en språngbräda för att få till lokala klubbar.

– Företaget måste nu förhålla sig till kollektivavtalet, men det finns alltid möjlighet för den lokala klubben att förhandla fram bättre villkor.

Försäkringar och pension säkrat

Det avtal som Balder skrivit under att följa är ett så kallat hängavtal direkt med facket. De är överens om att följa samma villkor som regleras i kollektivavtalet mellan de centrala parterna Fastighetsanställdas förbund och Almega Fastighetsarbetsgivare.

När kollektivavtalet framöver förhandlas om mellan de centrala parterna kommer förändringarna att gälla även i avtalet med Balder.

Om de anställda har bättre löner och förmåner än i kollektivavtalet så får det inte försämras. Arbetsgivaren binder sig också att teckna avtal med Fora AB om AFA-försäkringarna och Avtalspensionen SAF-LO samt Omställningsförsäkringen.

AMF är delägare

Balder är ett av de största fastighetsbolagen i Göteborg, men finns också i många andra svenska städer och även i Köpenhamn. Huvudägare är Erik Selin fastigheter AB. Bland övriga aktieägare finns AMF fonder och pension. AMF i sin tur ägs av LO och Svenskt näringsliv.

– Jag var villig att plocka ut bolaget i blockad. Det är ledsamt att våra medlemmars pensionspengar investeras i bolag som inte har kollektivavtal, säger Madlén Gunnarsson.

AMF har tidigare fått kritik för investeringar i avtalslösa företag och då hänvisat till sin policy att som ägare i första hand försöka påverka företag att teckna kollektivavtal.