Lönedumpning och usla villkor – ny granskning avslöjar fuskare i städbranschen
Städbranschen i Sverige omsätter årligen minst 17 miljarder kronor. En granskning som Hem & Hyra gjort visar att flera företag, som anlitats av kommunala bostadsbolag för mångmiljonbelopp, systematiskt bryter mot lagar och regler – ofta på bekostnad av sina anställdas hälsa och rättigheter.
Enligt regeringens delegation mot arbetslivskriminalitet kostar fusket på arbetsmarknaden upp till 150 miljarder kronor årligen. Städbranschen är en av de sektorer där problemen är som störst. I en gemensam rapport från nio myndigheter beskrivs hur svarta pengar flödar och hur aktörer med kopplingar till organiserad brottslighet skor sig på ett sätt som beskrivs som systemhotande.
Hem&Hyra har gjort stickprov bland 121 städfirmor som fakturerat kommunala bostadsbolag och upptäckte ganska snabbt allvarliga varningstecken som skattefiffel, låga löner och usla arbetsvillkor.
Julianas liv förändrades för alltid
En av de som drabbats är ”Juliana”, som under flera år arbetade för AFE Städservice i Malmö. Hon berättar för Hem & Hyra om extremt långa arbetsdagar, osäkra förhållanden och dumpade löner. Arbetet fördelades vid samlingen på städfirmans kontor. Vissa dagar blev man utan uppdrag och fick gå hem utan lön.
Olyckan som förstörde hennes liv inträffade en mörk novembermorgon när hon föll ner i en dåligt markerad grop utanför ett nybyggt lägenhetshus.
– Jag tänker att jag kommer att vara handikappad livet ut, säger Juliana som i snart två år varit sjukskriven med obotlig smärta efter olyckan.
Juliana arbetade upp till 52 timmar mer än heltid varje månad, ibland utan en enda ledig dag på över en månad.
När Hem & Hyra började sin granskning väntade en rättegång i domstolen för AFE Städservice. Ärendet gällde dumpade löner och olagliga arbetsvillkor. Företaget nekade till att ha brutit mot några regler. Men det blev aldrig någon rättegång. Flera städare drog tillbaka sina vittnesmål. I en förlikning betalade företaget en del av lönen som Juliana enligt lag skulle fått.
Facket slår larm
Larry Stewart, ombudsman på Fastighetsanställdas förbund, är skarpt kritisk till hur kriminella arbetsgivare i städbranschen behandlar sina anställda.
– 40 dagar i sträck, det åker arbetsgivaren dit på så att det sjunger om det, säger han och påpekar att det inte är ovanligt att anställda tvingas acceptera löner och villkor långt under vad lagen kräver.
Larry Stewart har spanat på kriminella arbetsgivare i många år. Han leder fackets projekt mot arbetslivskriminalitet och vet hur vissa företag utnyttjar anställda från andra länder genom att kräva tillbaka delar av deras lön eller genom att hota med att dra tillbaka deras arbetstillstånd.
Kommunala bolag blundar
Städföretagen som granskats av Hem&Hyra arbetar ofta på uppdrag av kommunala bostadsbolag, kommuner och myndigheter. De betalar med invånarnas skattepengar och kan tyckas ha ett extra stort ansvar att anlita företag som håller sig till lagen. Larry Stewart menar att de aktivt bidrar till skuggsamhället genom att strunta i enkla kontroller.
– Kunden kollar sällan vem som städar, var den är anställd och vilken lön den har. Det räcker att fråga, men det görs inte, säger Larry Stewart till Hem & Hyra.
Martin Ljungman är upphandlingschef på Malmös kommunala bostadsbolag MKB. Han säger till Hem&Hyra att det är svårt att se helheten och att de inte kan utesluta företag från upphandlingar på grund av misstankar.
– Även om vi hittar mycket så är det en stor utmaning att stävja det stora problemet i sin helhet. En jätteuppförsbacke, säger han.
Enligt honom finns det något som hela upphandlings-Sverige önskar sig, som skulle underlätta:
– En nationell databas över leverantörer, där man kan samla erfarenheter från upphandlande myndigheter. Domar, beslut, om någon hävt ett avtal och andra indikationer på redligheten i bolaget. Då hade man kunnat använda det som en uteslutningsgrund i kommande upphandlingar.