En överlevnadsfråga.

Så beskriver Lars Frid, ombudsman på Kommunal, kampen mot oseriösa arbetsgivare i städbranschen. Han och en kollega jobbar heltid med att hjälpa städare som utnyttjas av sina arbetsgivare.

Lars Frid ger exempel på städföretag som har kollektivavtal och där allt ser bra ut på ytan. Men i själva verket tvingas städare ge tillbaka delar av lönen i kontanter. En del städare bor även hos sina arbetsgivare, något som gör att personalen är extra utsatt om de säger ifrån mot chefen.

Lars Frid iklädd en vit skjorta och mörk kavaj står framför en enkel vit bakgrund.
Lars Frid, ombudsman på Kommunal.

Seriösa företag ställer upp

Fastighets inledde projektet med hjälp av pengar från Arbetsmiljöverket 2023 och fick sedan bidrag även för 2024. Då sa Larry Stewart som är ombudsman på Fastighets:

– Det här arbetet är jätteviktigt och vi är glada för fortsatt statliga medel för vårt arbete. Kriminaliteten i arbetslivet hänger nära samman med annat negativt som sker i Sverige just nu: gängkriminalitet, droger, skjutningar. Vi måste få ett stopp på det.

Larry Stewart, ombudsman på Fastighets
Larry Stewart, ombudsman på Fastighets.

Ungefär ett år har Fastighets och Kommunal samarbetat för att sätta stopp på fusket i städbranschen. Till sin hjälp har de ungefär 90 seriösa arbetsgivare – som har lovat att ställa upp om facket behöver hitta ett nytt jobb åt drabbade städare.

– Det här projektet går inte bara ut på att rensa branschen på oseriösa företag. Det handlar också om att skapa en trygghet och hjälpa de som arbetar som städare. Det ska bli tryggare att våga anmäla missförhållanden, säger Lars Frid på Kommunal.

Räddad från ”evighetskontrakt”

Kort efter projektet startade nådde Fastighets den första framgången då en städare räddades från ett ”evighetskontrakt” och fick jobb hos en seriös arbetsgivare.

Kommunal har även gjort en polisanmälan mot ett städföretag i Stockholm som gått i konkurs. Orsaken är att konkursen väcker misstankar om brott, enligt Lars Frid.

Fastighets anmäler företag de misstänker för brott till de statliga A-krimcenter där myndigheter samarbetar för att komma åt bolagen som bryter mot olika lagar.

Misstänkt låga anbud

Ett annat städföretag som nätverket har haft ögonen på är Kleni. En orsak är att städföretaget lagt hundratals anbud vid offentliga upphandlingar i hela landet. I flera fall har priserna varit väldigt låga, enligt Lars Frid.

Med det menas att anbudspriset inte går ihop med utgifter för till exempel personalens löner, semesterersättning och städmaterial.

Trots det är det flera kommuner och regioner som väljer det lägsta priset vid en upphandling. Nu hoppas Lars Frid att nätverket ska kunna få till ett samtal med kommuner och regioner.

Om prispressen fortsätter riskerar det att slå ut seriösa arbetsgivare, enligt Lars Frid.

– Kommuner och regioner kan bli en del av arbetslivskriminaliteten, säger han.