Städaren, som kommer från Litauen, arbetade för ett städföretag i Trollhättan. Lönen låg ungefär 27 kronor under normal lägstalön och hon hade bara semesterersättning – inte riktig semester. 

Men det värsta var att anställningsavtalet hon hade skrivit under låste fast henne under lång tid till en och samma arbetsgivare, menar Oscar Rolfsman, ombudsman på Fastighets i region Väst.

Han fick kännedom om det dåliga anställningsavtalet genom Fastighets projekt, där fack och arbetsgivare samarbetar mot oseriösa städbolag, och kunde gripa in.

Fast utan säker inkomst

Kvinnans kontrakt angav inte hur mycket hon skulle arbeta – det varierade dag för dag. Därför var hon fast, men hade ändå ingen säker inkomst. 

Uppsägningstiden var 60 arbetsdagar. Det är mycket mer än vad som står i både kollektivavtalet och i Lagen om anställningsskydd. Arbetsgivaren räknade inte lediga dagar som uppsägningstid, utan bara timmar som städaren arbetade.

– Så som kontraktet var skrivet hade de i princip kunnat hålla henne kvar i flera år efter att hon hade sagt upp sig.  

Konkurrerande bolag upptäckte fusket

Det säger Jens Lindquist, som är vd på städfirman Rönnäng Industritjänst. 

Det var han som först fick reda på hur det stod till med kvinnans arbetsplats och tipsade facket. Anledningen den gången var enkel: Han ville anställa och hade fått tips om städaren. 

Jens Lindquist är vd på Rönnäng Industroitjänst och anmälde den fuskande arbetsgivaren till facket.

– Jag har andra anställda från Litauen, som den här kvinnan kommer ifrån. Jag frågade dem om de kände någon städare genom sitt nätverk, berättar Jens Lindquist.

– Vi hade en intervju och allt verkade klockrent. Men hon förklarade hur kontraktet såg ut med den andra arbetsgivaren. Jag tyckte att det verkade väldigt konstigt, bad att få se dokumentet och sedan ringde jag till Fastighets.

Komplicerad förhandling

Oscar Rolfsman berättar att förhandlingen med det oseriösa bolaget blev komplicerad.

Företaget ville inte släppa den anställda ifrån sig och ville från början inte komma till något möte.

– De hävdade att de hade avtal med Byggnads och ingen skyldighet att förhandla med Fastighets. Men när vi kollade visade det sig att de blev av med det kollektivavtalet 2020, säger Oscar Rolfsman. 

– Eftersom det inte fanns någon anställningsgrad fanns det dessutom egentligen ingen skyldighet för henne att ta de uppdrag hon fick, som arbetsgivaren påstod.

Hjälpa icke-medlemmar framgångsrikt

Men den oseriösa arbetsgivaren försökte på olika sätt förhala processen, hävdade att de hade andra versioner av anställningsavtalet och kontaktade en jurist. Till slut gav företaget ändå med sig och städaren fick säga upp sig för att börja hos Rönnäng Industritjänst i stället. 

Fastighets i region Väst menar att ombudsmännen har haft mycket stor nytta av att kunna representera personer som inte från början är medlemmar i facket. Det beror på ett tidigare kongressbeslut. 

– Det har hjälpt oss väldigt mycket i projektet, säger Oscar Rolfsman.