Arbetsledaren Kristina Poseryd, till höger, hjälper Jessica Karlsson, som är en av de ungdomar som fått sommarjobb på Stena I Malmö.

Hyresvärden fixade sommarjobbet

På jobbet

Det är branschorganisationen Fastigo och tidningen Fastighetsnytt som står bakom sammanställningen där de i år tittat på 194 olika företag i fastighetsbranschen.
De konstaterar bland annat att Stena fastigheter är det företag i branschen som anställer flest lärlingar, praktikanter, traineer och unga på yrkesintroduktion. De får utmärkelsen för tredje året i rad.
– Anledningen till att vi jobbar med det här är dubbel. Dels vill vi kunna bidra till samhällsnyttan och till att unga får chans att komma in på arbetsmarknaden. Dels handlar det om att gynna fastighetsbranschen där det blir ett glapp när det byggs mycket samtidigt som många går i pension, säger Sarah Pettersson, relationsvärd på Stena fastigheter i Stockholm.

Alazar Berhe, som är fastighetsvärd på företaget tycker att det är positivt att jobba för en arbetsgivare som tar ett ansvar för att utbilda unga.
– Fastighetsbranschen håller på att öka lite i status och det är positivt om det är fler som vill komma och jobba här, säger han.
Han berättar att det alltid är frivilligt för de anställda om de vill vara handledare men för egen del svarar han alltid ja.
– Jag har haft många praktikanter och för mig har det fungerat bra. Jag tycker att det är kul och jag tycker att alla måste få en chans, säger Alazar Berhe, som också är avdelningsordförande i Fastighets Farstaavdelning.

Linn lotsas till nytt yrke

Nyheter

Även Riksbyggen uppmärksammas. De har länge arbetat med olika sätt att få in unga i branschen och erbjuder bland annat så kallade yrkesintroduktionsanställningar. I år var de bäst i klassen på att anställa sommarjobbare.
– Att tidigt satsa på unga är viktigt och vi ser gärna att fler söker sig till fastighetsbranschen. Vårt mål är att få in fler sommarjobbare och också att få in fler tjejer, säger Eric Stuart, affärsområdeschef för fastighetsförvaltning på Riksbyggen.