Idag startade Fastighets kongress som kommer att hålla på till söndag. På plats finns 104 ombud från förbundets 122 avdelningar. Under helgen kommer de att behandla 147 motioner om hur förbundet ska jobba under de fyra kommande åren.

Få kongress­ombud har varit på kongress förut

Kongress 2018

Ordförande Magnus Pettersson inledde med ett tal där han utryckte att han var glad att medlemstalen för Fastighets ökat. Han ser en positiv trend i intresset för facklig organisering. Kongressen tema är också ”Vi är alla” och att bli fler är den främsta ambitionen under nästa kongressperiod.
– Det är detta som är vår viktigaste uppgift, vi ska finnas på våra arbetsplatser och ute i vår verksamhet så mycket vi någonsin kan och mäktar med. Vi ska inte fastna på våra kontor, sa Magnus Pettersson.

Torsten, 87: Vi måste ut och agitera

Kongress 2018

En annan fråga som kommer att få stor uppmärksamhet under kongressen är organiseringen av personer under 30 år. Av LO:s alla förbund ligger Fastighets på fjortonde och sista plats.

Magnus Pettersson presenterade därför en satsning på en ungdomsgrupp på 21 personer som är på plats för att få facklig erfarenhet under kongressen. Dessutom har förbundet under 2017 tillsatt ett nytt verksamhetsområde som heter Ungdom och jämlikhet.
– Det här är rätt satsning vi har gjort, sa Magnus Pettersson.

Stora fackavdelningar vill få mer inflytande

Kongress 2018

En av de riktigt erfarna på kongressen är Torsten Sonesson som har varit pensionär sedan 1990 och är på plats som gäst. Han var på sin första Fastighets-kongress redan år 1960 och menar att mycket har hänt i förbundet sedan dess.

Torsten höll med Magnus Pettersson om att det viktigaste för förbundets framtid är att vara ute på arbetsplatserna.
– Man måste gå ut och agitera mer, säger han.

Torsten Sonesson, 87 år, från Malmö.

 Torsten Sonesson berättar att det på hans tid fanns en man anställd för Fastighets i Malmö med den specifika uppgiften att organisera och värva medlemmar.
– Han hade en fin metod där han gick ut tidigt på morgonen när man tände upp i pannrummen och sedan gick han tillbaka och mötte upp dem när de var på väg därifrån. På samma sätt gjorde han senare på dagen när det var dags för trappstädning, säger Torsten Sonesson.

Han menar att det på hans tid var så man lockade medlemmar. Och han råder därför tveklöst förtroendevalda att vara ute mer på arbetsplatserna.
– De ska uppsöka arbetsplatser och försöka få kontakt, det är råd som jag ger.