På facebooksidan International Justice Day for Cleaners and Security Guards har det under dygnet kommit in mängder av bilder på städare med knutna nävar i gula städhandskar, som har blivit en symbol för att stå upp för städare och deras rättigheter.

Fastighets till UNI-kongress för att diskutera bättre jobb

Nyheter

Inläggen kommer från bland annat Kongo, Portugal, Vietnam, Australien, Nya Zeeland, Tyskland, Colombia, Brasilien och Peru. Det finns också inlägg från den pågående kvinnokonferensen för UNI Global i Liverpool.

Där finns även en länk till svenska Fastighets hemsida där det bland annat finns bilder från Halmstad, Eskilstuna, Örebro, Norrköping och Göteborg.

Här är en bild från Samhall i Eskilstuna tidigare under dagen.

Rättvisedagen är från början ett amerikanskt initiativ men fram till för sex-sju år sedan var dagen inte så aktiv.
– Genom UNI Global och det europeiska företagsrådet för ISS, där bland annat Alex Santibanez deltog, har den fått nytt liv, säger Torbjörn Jonsson, ombudsman på Fastighets med ansvar för internationella frågor.

Internationella rättvisedagen för städare.

Städare uppmärksammas på egen dag

Nyheter

I Sverige är det framför allt Fastighets som engagerat sig för rättvisedagen och runt om i landet har förtroendevalda och ombudsmän fått i uppdrag att vara ute på städföretag och informera dels om kongressen, och dels om den internationella rättvisedagen.
– Huvudsyftet med dagen är dels att visa oss utåt. Tidigare år har det till exempel skrivits i lokaltidningar. Dels handlar det om att synas inåt och visa att vi gör något tillsammans, säger Torbjörn Jonsson.

Han menar att det stärker yrkesstolthet och gemenskap både i städyrket och i förbundet.
– Det har ett signalvärde att visa att det inte bara sker i Mjölby, utan även i Nagasaki och Nairobi. Även om det är något så enkelt som att ta en bild med en knuten näve.

87 länder kränker rätt att strejka

Arbetsrätt

Nyligen publicerade världsfacket ITUC också sin lista över vilka länder i världen som har sämst villkor för arbetare. Granskningen visar bland annat att demokrati och yttrandefrihet är hårt ansatt i 55 länder runt om i världen och att 87 länder kränker rätten att strejka.
– På en del håll går utvecklingen åt fel håll och därför är det extra viktigt att visa solidaritet, säger Torbjörn Jonsson.