Framför allt är det lågavlönade med fysiskt och/eller mentalt tunga jobb och månadslöner under 25 000 kronor som känner psykiskt obehag av jobbet, skriver Dagens nyheter, DN.

Fler städare missnöjda med jobbet

Arbetsmiljö

Städare toppar listan tillsammans med fritidsledare och barnskötare. I dessa yrkesgrupper svarar fyra av tio att de flera gånger per månad har känt olust för arbetssituationen.

Jenny Norbäck känner väl igen bilden. Hon är i grunden städare och har varit regionalt skyddsombud i Värmland. Nu vikarierar hon som ombudsman i Fastighets region Tvärs.
– Det är inte så på alla ställen såklart, men det är ganska vanligt. Det är hög tidspress, du kan inte påverka arbetet särskilt mycket, det kommer ofta inte vikarier om du är sjuk och vissa har svårt att få det städmaterial de behöver. Det är många saker som påverkar, säger hon.

Jenny Norbäck

Jenny Norbäck har själv känt liknande stress och dåligt mående i städyrket.
– Min fördel är att jag törs säga ifrån. Men om du är ny eller oerfaren, speciellt om du går på en dålig anställning, då biter du nog snarare ihop, säger hon, men vill gärna uppmuntra anställda att våga säga ifrån eller ta hjälp av facket.

Men även totalt sett ökar olusten för att gå till jobbet.

Allt fler sjukskrivs för psykisk ohälsa

Arbetsmiljö

På platserna efter i listan kommer företagssäljare, sjuksköterska, försäljare, chaufför, undersköterska, vårdbiträde, personlig assistent och lärare.

Bland alla som ingått i undersökningen svarar drygt åtta procent av de tillfrågade att de känner psykiskt obehag på grund av arbetet flera gånger i veckan. 22 procent känner så flera gånger i månaden.
– Tendensen är ökande i åldersgrupperna 20-40 år, främst bland yngre anställda, säger Lars Hjalmarsson, tidigare vd för Sveriges Företagshälsor och nu ansvarig för det årliga Jobbhälsoindex, till DN.

Yrkesgrupper där flest känner psykiskt obehag av arbetet

  1. Städare
  2. Företagssäljare
  3. Sjuksköterska
  4. Försäljare
  5. Chaufför
  6. Undersköterska
  7. Vårdbiträde
  8. Personlig assistent
  9. Lärare