Fastighetsfolket har flera gånger berättat om vaktmästarna som sköter arenorna i Arenastaden i Växjö. När driften lades ut på entreprenad år 2011 bytte de arbetsgivare, från Växjö kommun till Östers Arena.

Arenastadens vaktmästare

Vaktmästare utan jobb när Peab tar över – kommunala arenor obemannade

Arbetsmarknad

Samtidigt fick de ett muntligt löfte om att få komma tillbaka till kommunen om de senare skulle bli varslade och uppsagda.
Förra året skedde en upphandling där Östers Arena förlorade uppdraget till Peab och i november stod det klart att de tre vaktmästarna skulle bli av med sina jobb.

Två av tre är fortfarande arbetslösa, och något jobberbjudande från kommunen om att komma tillbaka har de inte fått.
– Det har varit både psykiskt och fysiskt påfrestande. Kommunen vände oss ryggen, säger Michael Roos, en av de berörda.

Prövar ansvarsfrågan

Nu stämmer Fastighets, med hjälp av LO-TCO Rättsskydd, Växjö kommun.
– Det är intressant ur ett arbetsrättsligt perspektiv att se vilket ansvar politiker och chefer har när de lovar saker, säger Joakim Oscarsson, avtalsansvarig ombudsman på Fastighets.

Enligt medlemmarna och flera vittnen gavs löftet på ett möte år 2010 där både politiker och chefer i kommunen deltog. Innebörden var att om det skulle bli en ny upphandling, och det inte blev verksamhetsövergång, så skulle de anställda känna sig trygga med att få tillbaka sin anställning i kommunen.
– Vi blev ju lovade att vi var säkra. Allt var så uppjagat och uppstressat då och när vi fick det löftet så skrev vi ju på. Utan det hade vi inte gjort det, säger Michael Roos.

Kommunen har en annan bild

Det finns inget nerskrivet på papper men Fastighets Joakim Oscarsson är trygg med beslutet att ta frågan till domstol.
– Vi har många vittnen som bekräftar bilden som medlemmarna ger, säger han.

Arenastadens vaktmästare

Glädjebesked byts till oro för vaktmästare i Växjö

Nyheter

Kommunen har dock en annan bild av vittnesmålen.
– Vi har pratat med vittnen och vi kan inte se att det getts några löften om återanställning. Det vi förstår har sagts är att de kan vara trygga eftersom de skulle få en anställning med samma löner och villkor som tidigare, säger Magnus Bengtsson, chefsjurist i Växjö kommun.

Det handlar om två personer – varför kan man inte bara anställa dem?
– Hade vi gett ett löfte med innebörden att det skulle ge återanställning så hade vi fått hedra det, men nu har vi inte gjort det och då skulle det bli lite märkligt. Då riskerar vi att få tränga undan några andra och kanske behöva varsla och säga upp dem i stället.

Vill ha upprättelse

Stämningsansökan skickades in till Växjö tingsrätt under sommaren. Det Fastighets driver är att vaktmästarna ska få jobb plus ekonomiskt skadestånd motsvarande deras inkomstförluster.
Kommunen har fram till 28 augusti på sig att ge sin syn på det hela i ett officiellt svar till tingsrätten.

– Vi vill ha upprättelse och jobb, även om vi inte får tillbaka just de jobb som vi har haft, säger Michael Roos.