Jag önskar att politik vore annorlunda. Politiken har blivit lite som bilreklam. Om vi verkligen valde bil utifrån hur bra bilen är rent tekniskt, då skulle all bilreklam bara säga hur många hästkrafter och vilken accelerationshastighet eller vägfäste bilen har. Inte visa bilar körande i härliga landskap med nice musik. Men vi väljer utifrån känslan vi får av landskapet och musiken. I alla fall till stor del. Det är synd. Och synd att det blivit så till och inom politiken.

Vill se annorlunda politik

Jag tror att det går att göra politik annorlunda. Det måste gå att vara ett parti som inte gör vad som helst för att vinna röster. Som tycker att det viktiga är att utveckla bra idéer som kan göra livet bättre för människor. Att partiernas politiker satte sig och tänkte: ”Vad är egentligen viktigast för oss att jobba för?” I stället för att som i dag sätta sig ned och titta på de senaste undersökningarna och fråga: ”Vad kan vi vinna röster på nu?”.

Carlos Rojas: Alla måste bidra till den sociala hållbarheten

Krönika

Partierna vill så klart vinna val och få makt för att de tror att de då kan göra bra saker, kanske till och med som är viktigast för dem. Men det är tydligt att alla, utan undantag, har gått vilse i sin vilja att få makt.

En politiker, precis som ett parti, måste först och främst vara tydlig med sin idé och sin vision. Så att jag sedan kan rösta på den som passar mig bäst.
Jag vill inte bli övertalad att tycka att den ena eller den andra är bäst. Jag vill bara att alla ska vara ärliga och tydliga. Och vi har som väljare också ett ansvar. Det här tror jag att mitt parti ska göra, kommer de verkligen att kunna göra det? Eller känns det bara bra, gillar jag känslan jag får och tror på politikern jag gillar bara för det?

”Gör om och gör rätt”

Det är bara att göra om och göra rätt. Jag tror verkligen att det går. Att vi kan göra politik som tänker in hela Sverige och hela Sveriges befolkning – samtidigt som vi också tänker in hur det vi gör påverkar resten av jordklotet. Jag tror att vi som väljare kan tänka långsiktigt och rösta på förändringar som är bra inte bara just nu utan också om fyrtio år. Jag tror att vi kan ha politiker som talar sanning.

Carlos Rojas: Tuffa arbetsvillkor påverkar även barnen

Krönika

Som kan säga om sin egen idé vad som är bra med den, och vad som är dåligt med den. Eftersom alla idéer har bra och dåliga sidor. Och att samma politiker kan säga att en motståndares idé har bra sidor och inte bara är dålig, även om det inte är idén de själva väljer. Jag tror att politiker kan prata respekt- fullt med varandra, diskutera frågor i en tv-sändning på ett sätt som är moget.

Som kan göra mig lugn och få mig att förstå att jag lever i en värld där saker oftast fungerar, men ibland inte. Att vi inte kan omvandla den här världen till ett paradis, men fortsätta ha den som en värdig plats att leva på.