– Vad vet ni om facket? Varför ska man vara med?
Organiseringsombudsman Victoria Morberg ställer frågan till städarna på Rent hus i Örebro, som just kommit in för att äta lunch.

Den här veckan åker hon runt i region Tvärs för att besöka arbetsplatser och informera om facket och just den här dagen är hon tillsammans med avdelningsordförande Veronica Boström i Örebro.

Lyfter fram fördelar

På Rent hus finns omkring 40 anställda, varav endast ett tiotal är med i facket.
– Jag vet inte så mycket om facket, men min moster tycker att jag ska vara med, svarar en av kvinnorna medan hon börjar äta från sin matlåda.

Facket på Ikea för att värva medlemmar

Nyheter

Victoria Morberg sätter i gång och berättar om kollektivavtalen som facket har förhandlat fram, om hjälpen man kan få om man får bekymmer, om försäkringarna som ingår och rätten till utbildningar.

Någon påpekar att det är dyrt och Veronica Boström tar över.
–  Kostnaden beror på inkomst, men har ni tänkt på allt ni får? Har ni hemförsäkring? Om ni är med i facket så ingår det i avgiften, säger hon.

De fackliga representanterna menar att många har en bild av att det är dyrt att vara med i facket utan att veta vad som ingår i medlemsavgiften och vad facket gör.

Tappade 500 medlemmar

Arbetsplatsbesöken är del av Fastighets andra aktivitetsvecka, där syftet är att vara ute och besöka så många företag som möjligt för att värva nya medlemmar och att stärka förtroendevalda. Aktivitetsveckan pågår i hela landet.

Fler ombudsmän ska få fart på värvningen

Nyheter

Och behovet av fler medlemmar är stort. Under det första halvåret i år tappade förbundet 500 medlemmar, vilket gör att Fastighets kommer allt längre från att komma över gränsen till 30 000 medlemmar.
Hur allvarligt är det?
– Det är jätteallvarligt. Det är en av anledningarna till att vi har aktivitetsvecka. Men vi kan inte bara vara ute två veckor per år utan vi ska alltid jobba med organisering för att bli fler medlemmar. Det gäller alla, inte bara de fem organiseringsombudsmännen, säger Yvonne Nygårds, Fastighets andre ordförande.

Enligt henne är en av anledningarna till medlemstappet att bland annat städ är ett genomgångsyrke, där många sedan går vidare till utbildning eller annat jobb.
– Vi är inte ensamma om att minska. De flesta LO-förbund går neråt i medlemsantal. Men vårt största problem är inte att vi inte värvar nya, utan att det försvinner medlemmar, säger hon.

Flera vill gå med

Under besöket på Rent hus i Örebro delas flera ansökningsblanketter ut och en kvinna skriver in sig direkt via hemsidan.

Innan Nathalie Viklund återgår till arbetet får även hon en pratstund med Veronica Boström. Hon är för tillfället bara med i a-kassan, men inte Fastighets a-kassa, utan Unionens.

Veronica Boström förklarar att Nathalie Viklund borde tillhöra Fastighets och att om hon skulle gå med i facket så är det viktigt att vara med i det fackförbund som har förhandlingsrätten på den arbetsplatsen.
– Shit vad mycket man inte har koll på, säger Nathalie Viklund och tar med sig en ansökningsblankett för att kunna läsa på och fylla i där hemma.

Victorias värvningstips

  • Sitt med i lunchrummet och snacka, hellre än att vara med på ett stormöte. "Det är bättre att ha ett samtal än att mässa."
  • Hör efter vilka frågor de tycker att facket ska driva så att de känner sig delaktiga och har möjlighet att påverka.
  • Ställ direkta frågor till potentiella medlemmar för att väcka intresse. "Fråga vad de jobbar med, vilka problem de har och vad de vet om facket".
  • Var lyhörd och uppmärksam på kroppsspråket. Den som redan är besviken på facket kommer inte att ta till sig informationen om inte de tidigare problemen reds ut.