Marina Aguirre Åkesson har jobbat som städare i 17 år och städar bland annat bank och apotek i Helsingborg. Hon har nyligen blivit utsedd till Årets städare, och tar utmärkelsen med ro.
– Jag har hört att jag har vunnit, men jag har inte fått något pris eller diplom eller så ännu, säger hon och fortsätter:
– Men det känns kul, det är ett fantastiskt jobb. Jag gillar att städa och gillar inte när det är smutsigt och stökigt. Det har jag med mig från min mamma. Hon sa också till mig att jag måste jobba hårt när jag har ett jobb. Nu har jag gjort henne stolt.

Taria Olsson: ”Att vara städare är något fint”

Intervjun

I motiveringen står det att du är en ambassadör för städyrket, hur blir man det?
– Genom att vara artig, le och prata med kunderna. Det är en stor del av mitt arbetsliv. Sedan gäller det att vara smart och städa bra. Det händer såklart att jag är trött ibland och blir irriterad, särskilt om jag har varit ledig och en vikarie inte har gjort som jag vill med mina saker.

Hur långt ska man gå för att göra kunden nöjd?
– Jag tycker att man ska göra vad man kan. Om kunden ber mig att göra extra grejer så brukar jag ställa upp och fixa det.

Sjukskrivning – särskilt vanligt bland unga städare

Arbetsmiljö

Även om du inte hinner på din arbetstid?
– Det har hänt att jag har jobbat extra utan att ta betalt. Jag vill göra ett bra jobb.

Vad tycker du är svårast med arbetet som städare?
– För mig personligen tycker jag att det är jobbigast när jag måste ta tunga saker till soprummet och bära långt utomhus. Själva städningen har jag inget emot.

Vad har du för tips till andra städare?
– Jag tycker att det är viktigt att vara stolt över sitt jobb och att vara noggrann. Det går inte att skynda för mycket för då blir man slarvig.

Priset Årets städare

Clean Bright Awards är en tävling som anordnas av branschtidningen Rent i samarbete med branschorganisationen Städbranschen Sverige.

Årets städare är en av kategorierna men tävlingen utser flera andra vinnare. Årets framtidslöfte blev i år Magda Krauze på Exelencia och Fredrika Lenne på ISS Facility Services blev Årets arbetsledare. Årets fardagshjälte blev säljaren Mats Svensson på Sorma Sverige och Årets glansföretag blev Itri Service.