Tidig förmiddag i ett miljonprogramshus i centrala Stockholm. En av Svenska Bostäders hyresgäster har felanmält en droppande kran i köket, som behöver få en insats utbytt.
Nu försöker praktikanten Maria Kuylenstierna få loss handtaget genom att skruva loss den. Det visar sig lättare sagt än gjort.
– Jag tror jag får gå loss med släggan igen. Det är rätt kul faktiskt, säger hon och börjar banka.

Inte vara rädd för att göra fel

Yasemin Viborg, bovärd hos Svenska Bostäder, håller ett vakande men lugnt öga över praktikantens arbete.
– Det viktigaste i jobbet är att inte vara rädd för att göra fel. Det finns alltid rörmokare, säger hon.

Så ska fastighets­branschen locka fler kvinnor

Arbetsmarknad

Maria Kuylenstierna är en av de som antagits till tre kommunala bostadsbolags gemensamma satsning för att få fler kompetenta medarbetare till branschen. Yrkesakademien står för utbildningen som Arbetsförmedlingen har matchat de sökande till. Praktiken har sedan förlagts hos Svenska Bostäder, Familjebostäder och Stockholmshem.

– Fastighetsbranschen innehåller många spännande yrkesroller och vi ville vara med och bidra till att fler duktiga medarbetare hittar hit. Även om vi inte själva har något akut rekryteringsbehov och därmed inte kan garantera jobb efter utbildningen, så ville vi ändå bidra genom att tillhandahålla attraktiva praktikplatser, säger Eva Landelius, HR-konsult på Svenska Bostäder.

Stort intresse

Intresset har varit långt över förväntan. När Arbetsförmedlingen tidigare i år bjöd in till en första informationsträff kom över 100 personer och ytterligare 60 personer till den andra träffen. Dessa erbjöds sedan att delta i snabbintervjuer hos de tre bostadsbolagen.
– Av alla som intervjuades valde vi, efter mer djupgående intervjuer, 15 personer som erbjöds plats, berättar Eva Landelius.

Andreas Sjösten, praktikant hos Stadsholmen, fixar med en trög port i ett gammalt 1800-talshus.

Några hundra meter från miljonprogramshuset har Andreas Sjösten fått i uppgift att kontrollera porten till ett av de första husen som byggdes i området Mariaberget. Även han är praktikant hos Svenska Bostäder, eller rättare sagt hos dotterbolaget Stadsholmen där man samlat alla kulturhistoriskt viktiga fastigheter. Yngsta huset i området som bovärdarna ansvarar för är från 1940-talet, huset med den tröga porten som ska åtgärdas är från tidigt 1800-tal.

Lokalt fokus ska locka folk till fastighets­branschen

Arbetsmarknad

De äldre fastigheterna kräver en annan struktur på jobbet och en större försiktighet med allt från vilket material som bovärdarna jobbar med till vilka underentreprenörer som kan anlitas.
Andreas Sjösten beskriver det som att man som får vara med och vårda en bit kulturhistoria.
– Det är ju kärlek de behöver, de här grejerna. Det är det som är charmen med att jobba här, säger han.

Omväxlande och fritt

Praktikanten sprutar lite låsolja och kontrollerar att skruvarna sitter i ordentligt. På bara några minuter är jobbet avklarat.
– Det blir ofta trögt i låsen på de här gamla dörrarna. Det krävs inte så mycket för att de ska fungera igen, säger han.

Andreas Sjösten är 28 år och har tio års erfarenhet av jobb i lagerbranschen. Maria Kuylenstierna är i 50-årsåldern och har jobbat femton år som arbetsledare, med lång erfarenhet i restaurangbranschen. Båda två sökte sig till fastighetsbranschen eftersom de hade hört att det är både omväxlande och fritt, med mycket egna beslut och kontakt med hyresgäster.

Maria Kuylenstierna funderar på att gå vidare i fastighetsbranschen med juridik och hyresfrågor.

Blir en räddande ängel

Praktikanterna har fått sina respektive bilder av branschen bekräftade under sina veckor ute hos bostadsbolagen.
– Man får ta ansvar och lägga upp sin tid själv och en av de roligare delarna av arbetet är att få möta hyresgästerna. Det är väldigt givande, säger Andreas Sjösten.
– Man kommer som en räddande ängel i nöden hem till människor och fixar med deras läckande kranar och allt vad det är. Folk blir glada, säger Maria Kuylenstierna.

Branschen har insett allvaret med personalbristen

Arbetsmarknad

Kan tänka sig en fortsättning

Om några veckor avslutas inte bara den sista praktikperioden för Andreas och Maria, utan hela den gemensamma satsningen mellan Yrkesakademien och de tre kommunala bostadsbolagen. Enligt Eva Landelius på Svenska Bostäder är samtliga bostadsbolag väldigt nöjda med initiativet och den höga nivån som praktikanterna har visat, Yrkesakademien likaså. Flera av praktikanterna har fått jobb.
– Vi kan mycket väl tänka oss en fortsättning, säger Eva Landelius om framtida utbildningssatsningar av det här slaget.

Andreas Sjösten känner sig nöjd med sin nya bana i livet.

Andreas Sjösten är en av de som fått jobb och det hos just Svenska Bostäder. Nu ser han fram emot en ny tid i sitt liv i fastighetsbranschen.
– Jag känner mig hoppfull och glad över att ha kommit in på den här banan, säger han.

Maria Kuylenstierna har ännu inte fått något erbjudande om jobb som fastighetsskötare – men har under utbildningens gång upptäckt nya sidor hos sig själv.
– Numera tycker jag det är väldigt spännande med juridik och hyresfrågor. Det hade jag aldrig trott för ett halvår sedan, så jag funderar på om jag ska fortsätta på den banan, säger hon.