Fastighets driver, tillsammans med Union to Union och UNI, ett biståndsprojekt i Peru. Förbundet samarbetar också bland annat med Sitobur, en fackförening för städare som protesterat mot kränkningar av mänskliga rättigheter och mot korruption i staden Lima.

Fackbasen arresterades

Fackordförande i Peru greps igen av polis

Nyheter

För ett år sedan togs ett domstolsbeslut som skulle garantera städarna rätt till anställning av Lima kommun – men stadens dåvarande borgmästare vägrade följa det. Sedan dess har flera protester hållits och i början på oktober greps Sitoburs ordförande Raul Oviedo Camacho vid en manifestation i Lima.

Men nu har Sitoburs städare fått rätt av Perus högsta domstol.
– Sitobur har kämpat i många år och nu blir det äntligen slut på det här, säger Ysabel Nilsson Saveedra, regionalt skyddsombud som har deltagit i fackprojektet i Peru.

Ysabel Nilsson Saavedra.

Större press på de styrande

Beslutet börjar gälla från och med 2 januari 2019 – och Limas nya borgmästare har lovat att det ska följas.

Korruption bromskloss i kamp för peruanska fackförbund

Nyheter

Enligt Ysabel Nilsson Saveedra har många i Peru tappat förtroendet för politikerna eftersom korruptionen är utbredd i landet. Själv är hon försiktigt optimistisk till att löftet kommer hållas.
– Det finns en större tillit till att den nye borgmästaren ska vidta de åtgärder som krävs. Hela processen har också fått större publicitet, så de styrande har nu större press på sig, säger hon.

Anställs direkt av kommunen

En stor del av arbetet i Peru utförs i den informella och oreglerade sektorn, där villkoren är sämre. Men enligt domstolsbeslutet kommer Sitoburs städare nu att få behålla sina jobb, jobba direkt för Lima kommun samt få sin anställningstid erkänd av arbetsgivaren.
– Det finns de som har jobbat i kommunen i mer än 20 år. Nu hoppas vi på att det här blir verklighet, säger Ysabel Nilsson Saveedra.