I veckan hölls en kurs för förtroendevalda på Samhall i Luleå för företrädare från olika fack inom Samhall var med. Närmare 20 personer deltog, och liknande utbildningar har hållits på fem andra orter under hösten.

Joakim Oscarsson, avtalsansvarig ombudsman på Fastighets.

–Vi har både pratat om kollektivavtalet och övriga bilagor och vad de innehåller, men också haft uppe frågan om att vara rätt organiserad. Det är viktigt för det fackliga arbetet att alla har en medvetenhet om detta, likaså att man inte kan ha ett förtroendeuppdrag på ett annat förbunds avtalsområde. Vi förhandlar för dem som är medlemmar, säger Joakim Oscarsson.

Dessa borde byta fack

På Samhall är det ungefär 13 000 anställda som jobbar i service- och tjänstesektorn, till exempel med städning och fastighetsskötsel.

Så ska Fastighets värva medlemmar – och vända trenden

Nyheter

Eftersom bolagets uppdrag från början var mest industrijobb var majoriteten av de anställda med i Metall. När det blivit färre industrijobb och mer servicejobb borde Metallarna som har städuppdrag gå över till att vara medlemmar i Fastighets eller Kommunal.

–Vi tror att vi i alla fall skulle kunna få 2-3 000 fler medlemmar på grund av det, säger Joakim Oscarsson.

–Men där har vi också ett jobb att göra att vara ute på arbetsplatserna och informera för att få fler att gå över till rätt förbund, men också att vi får med de som är oorganiserade.

Kan bli fel lön

Medlemskapet i facket ger alltid trygghet i form av exempelvis medlemsförsäkringar. Men om det blir problem på arbetsplatsen som måste förhandlas måste medlemmarna vara medlem i det fackförbund som har avtalsområdet. Ett förbund kan inte förhandla för en medlem som är med i fel fack om det inte finns fullmakt.

Kritiken mot Samhall

Samhalls lönesystem får hård kritik

Lön och avtal

–Det kan också göra att man ligger i fel arbetsuppgiftstillägg och inte får den lön man har rätt till, säger Fastighets ombudsman Joakim Oscarsson.

Bildar nya klubbar

Fastighets gör nu insatser på flera orter för att bilda klubbar. Målet är att få ett bättre lokalt fackligt arbete och att också få fler medlemmar. I till exempel Malmö finns en nybildad Fastighetsklubb och i veckan bildades en klubb i Östersund. Enligt Joakim Oscarsson är det också på gång en klubb i Boden.

Hittills har Fastighets ett trettiotal Samhallklubbar runt om i landet. En av dem finns i Karlskrona,  där Lille-Mor Palm Pettersson är klubbordförande. Hon arbetar för att bredda klubben.

–Jag jobbar just nu med att bilda klubb för hela Blekinge och försöker få med Ronneby och Karlshamn. Vi har också skrivit över många till Fastighets, säger Lille-Mor Pettersson.

Hon var på utbildningen för förtroendevalda som hölls i Helsingborg och var nöjd med upplägget.

–Den var jättebra. Vi fick i uppgift att leta och läsa i avtalet, och sedan gick vi igenom. Det är viktigt att vi vet vad som står, eftersom arbetsgivarna inte alltid är så bra på att läsa avtalet. Jag känner mig stärkt, säger hon.