Var fjärde anställd kvinna har problem med att sova. Det visar en kartläggning som företagshälsan Avonova gjort av 28 700 anställda runt om i landet, bland annat fastighetsskötare och städare.
26 procent av kvinnorna på arbetsmarknaden har problem med att sova, medan andelen män landar på 16 procent.

Forskare: Ökningen av trötthet är alarmerande

Arbetsmiljö

Bara en tredjedel utan besvär

Nästan var femte medarbetare som Avonova har ställt frågor till, 18 procent, har svarat att man ofta eller mycket ofta lider av sömnbesvär. Endast en tredjedel svarar att man aldrig har problem med att sova.

Sofia Åström Paulsson, läkare och medicinskt ansvarig på Avonova, menar att en orsak bakom detta kan vara de allt otydligare gränserna mellan jobb och fritid. Detta leder i sin tur till att många får svårt att få en balans i vardagen.
– Arbetsgivare tjänar på att uppmuntra sina medarbetare att gå hem i tid och så långt som möjligt undvika att kontakta dem utanför arbetstid, säger hon i ett pressmeddelande.

Tema hälsa

God sömn är bra för kropp och knopp

Så funkar det

Kvinnor drar tyngsta lasset

Avonovas kartläggning visar att det finns stora skillnader mellan kvinnor och män. 35 procent av männen uppger till exempel att de aldrig har svårt att sova, jämfört med 22 procent av kvinnorna.

Eftersom yrkesverksamma kvinnor ofta måste ta största ansvaret för hemarbetet utanför jobbet är de extra utsatta för sömnproblem, menar Sofia Åström Paulsson.
– När vardagen är stressig blir återhämtning i form av vila, motion och socialt umgänge ännu viktigare, säger Sofia Åström Paulsson.

Undersökningen gjordes av Avonova under 2017, bland stora och små företag samt ett 90-tal kommuner ute i landet.

Så minskar du dina sömnbesvär

  1. Hitta bakomliggande orsaker. Fundera över om det är något särskilt som får dig att sova dåligt; till exempel en negativ arbetsmiljö, en knackig relation eller en sårbar ekonomisk situation. Om du gör något åt grundproblemet kommer förhoppningsvis bättre sömn på köpet.
  2. Följ expertråden noga. Kompromissa inte med ”vanliga” rekommendationer som regelbundna sovtider, nedvarvning och skärm-detox före sänggående, samt en tyst, mörk och sval sovrumsmiljö. Dessa åtgärder har verkligen en positiv effekt på sömnen.
  3. Ta hjälp. Kontakta din vårdcentral eller företagshälsa för sömnbehandling via psykolog eller nätet. I behandling med kognitiv beteendeterapi får man hjälp att bli av med långvariga sömnproblem genom att lära sig slappna av och hantera malande tankar.

Källa: Avonova