När Pernilla Kling genomgick en dubbel höftprotesoperation för drygt två år sedan, hoppades hon på att äntligen få slippa leva med artrosbesvär.
Men något gick fel och värken flyttades till musklerna.
– Det har blivit en skada, säger hon.

Fastighetsfolket träffade fastighetsskötaren, som jobbar på Marks bostad i Kinna, för ett år sedan. Då hade Pernilla Kling nekats sjukpenning av Försäkringskassan. Trots att hon inte kan gå utan rullator har man bedömt att hon har full arbetsförmåga.

Hon anses helt arbetsför

Arbetsrätt

Ingen rimlig chans att vinna

Pernilla Kling vände sig till LO-TCO Rättsskydd för att få hjälp att överklaga beslutet, men i förvaltningsrätten blev det avslag. Fastighetsskötaren hade hoppats på att kunna överklaga ärendet till kammarrätten, men fick i november avslag även där.

Rättsskyddet har gjort bedömningen att det inte finns någon rimlig chans att vinna om man skulle ta Pernilla Klings ärende till Högsta förvaltningsdomstolen. LO-TCO Rättskydd har därmed avslutat ärendet från sin sida.
– Jag mår fruktansvärt dåligt, men nu är det färdigt, nu slutar vi med det här. Jag kommer inte få rätt ändå, säger hon.

”Det handlar om att överleva”

Precis som när tidningen träffade henne förra gången, fortsätter fastighetsskötaren att kämpa på med 75 procent – annars skulle ekonomin inte gå ihop. Hon gör det tack vare sin rullator, en samarbetsvillig chef och stöttande arbetskamrater.
– Alla läkare tittar på mig med stora ögon och frågar: ”Jobbar du?” Men det handlar om att överleva, säger Pernilla Kling.

Pernilla Kling.

Mindre pengar till medlemmar: ”Tuffare linje”

Arbetsrätt

Försäkringskassans statistik visar att antalet avslag vid första beslutet om sjukpenning i ett sjukfall har mer än fördubblats på tre år.
2015 låg antalet avslag på 6 710 stycken. 2017 låg siffran på 15 758 stycken.
På grund av uppdateringar i Försäkringskassans datalager kan myndigheten inte ta fram statistik för hela 2018, utan bara för första halvåret. Antalet avslag för första halvan av 2018 ligger på 12 330 stycken.

Färre får sjukpenning godkänd

Samtidigt har antalet bifall vid första beslutet per år minskat stadigt, från 587 589 bifall år 2015 till 580 780 bifall år 2017. Det är en minskning med 6 809 stycken bifall på tre år.
– Ja, det har blivit tuffare, säger Gunnel Blom, fackligt ombud och försäkringssamordnare i Fastighets region väst.

Bara det senaste året har rättstvistärendena som hon jobbar med nästan uteslutande kommit att handla om sjukpenning.
– Det är inte mycket arbetsskador eller andra ärenden, utan sjukpenning. Det är där avslagen kommer, säger Gunnel Blom.

Vill inte ge upp

Försäkringssamordnaren säger att hon aldrig stött på någon medlem som inte vill jobba. Men de har alla en sak gemensamt: någon slags sjukdom som hindrar dem.
– Reglerna är inte till för den som är sjuk. Man får inte bli långtidssjuk, säger hon.

En allt större känsla av maktlöshet har börjat infinna sig också, när inte ens de självklara fallen känns lika självklara längre. Samtidigt vill Gunnel Blom understryka att man trots dystra prognoser aldrig får ge upp.
– Om någon fått avslag eller har funderingar över sin situation – hör av dig. Vi kan alltid hjälpa, stödja och ge råd eller tips, säger hon.

Glad över det sociala stödet

Ett par månader har gått sedan Pernilla Kling förstod att hon inte skulle kunna gå vidare med sitt ärende. Hon beskriver verkligheten som krass, men är glad över att hon har ett socialt nätverk som kan stötta henne när saker och ting känns som jobbigast.
– Men när jag vaknar om natten och har värk, då tänker jag på att överklaga eller ta det till nästa instans. Jag har ju hoppats hela tiden på att jag skulle få rätt, säger hon.