Varje år delas det ut utmärkelser inom fackförbundspressen inom olika kategorier. Nu har Kenneth Andersson nominerats i kategorin Bästa illustration 2018 för sin bild till Fastighetsfolkets reportage om att planera inför pensionen.

Därför ska du inte vänta med att tänka på pensionen

Så funkar det

I prisklassen bästa illustration är även två illustratörer som jobbar med Lärarförbundets tidningar Chef & Ledarskap och Specialpedagogik nominerade.

Priset delas ut i april

Den 11 april kommer det att offentliggöras vem som får utmärkelsen.

– Så roligt, jag är inte så bortskämd med priser, säger Kenneth Andersson.

Men du har fått ett annat fint pris förut, reklambranschens pris Guldägget – vad prisades du för då?

–Oj, det var ju tusen år sen. Jag fick ett diplom för ett memoryspel jag gjorde som ett sätt att promota mig själv. Det var rätt påkostat, i en snygg låda och allt. Jag har fått ett pris i England också, där jag jobbat en del (Best of British Illustration, reds anm).

Läsarna känner säkert igen dina bilder från Fastighetsfolket, men vet lite om dig. Berätta!

– Jag bor på Gotland och kommer från Örebro. Jag utbildade jag mig till grafisk designer på Berghs och sen dess har jag jobbat som illustratör. Nu gör jag också barnböcker och på sista tiden har jag gjort rätt mycket animerad film, bland annat för Utbildningsradion. Det är jätteroligt.

Hur tänkte du med just den här illustrationen på den blivande pensionären?

–Jag tror att jag utgick från mig själv. Jag är själv snart där, men det är hemskt att tänka på pensionen. Det är så jag jobbar, jag funderar och försöker komma på en visuell knorr, säger Kenneth Andersson.

Kenneth Andersson har bland annat arbetat för prestigefyllda titlar som The Guardian, Newsweek, Dagens Nyheter och Damernas Värld. Fastighetsfolket har anlitat honom sedan 2017.

”Vi är superstolta”

–Det är jättekul att Kenneth är nominerad. Det är ungefär 30 titlar inom fackförbundspressen som tävlar i olika kategorier så konkurrensen är hård, säger Fastighetsfolkets chefredaktör Ewa-Maria Kriegholm.

Så påverkar tidig pension din ekonomi

Så funkar det

–Hans illustrationer är verkligen ett lyft för tidningen. Med enkla medel lyckas han fånga essensen i texter som kan vara svårillustrerade, och dessutom gör han det med en humoristisk glimt. Vi är superstolta över att ha en så proffsig frilansmedarbetare och håller så klart tummarna för att han vinner, fortsätter Ewa-Maria Kriegholm.

I kategorin bästa digitala satsning är Fastighetsfolkets kolleger i LO Mediehus, Arbetet och Kommunalarbetaren, nominerade tillsammans med tidningen Byggnadsarbetaren.

 

En jury utser pristagaren

Juryn som utser pristagaren i bästa illustration består av John Bark, AD, Johanna Jonsson, AD, samt Josefine Engström, illustratör, lektor vid Konstfack samt ordförande för Illustratörcentrum.